Početna strana > Hronika > Poljoprivrednik Vukašin Baćina: U ponedeljak šaljemo zahteve Ministarstvu poljoprivrede, ako ne budu prihvaćeni blokiraćemo sve institucije, resorno ministarstvo i granične prelaze, preko kojih se uvozi mleko i pšenica
Hronika

Poljoprivrednik Vukašin Baćina: U ponedeljak šaljemo zahteve Ministarstvu poljoprivrede, ako ne budu prihvaćeni blokiraćemo sve institucije, resorno ministarstvo i granične prelaze, preko kojih se uvozi mleko i pšenica

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. novembar 2023.

Poljoprivrednici iz Banata, Mačve, Srema, Bačke i Centralne Srbije saopštili su da će u ponedeljak poslati zahteve Ministarstvu poljoprivrede, a ukoliko ne budu prihvaćeni, u toku od tri dana organizovaće proteste.

“Blokiraćemo sve institucije, resorno ministarstvo i granične prelaze. Nećemo da blokiramo lokalne puteve kao ovi njihovi”, navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsednik novog Udruženja poljoprivrednika Srema, Bačke, Banata, Mačve i Centralne Srbije u osnivanju Vukašin Baćina.

Poljoprivrednici zahtevaju subvencije po hektaru direktnim davanjem u vrednosti od 300 evra na svu upisanu zemlju u eAgraru koja se obrađuje, bez obzira koji je osnov zakupa.

Među zahtevima je navedeno i da se dobije 100 litara dizela po hektaru, kao i da se priznaju računi sa svih benzinskih pumpi.

Oni potražuju i premiju za mleko od 25 dinara po litru i subvencije po muznom grlu od 60.000 dinara.

Traže i reprogram zakupa državnog zemljišta i otpis za područja gde je proglašena elementarna nepogoda.

Ukidanje poreza i naknade za odvodnjavanje, nalaze se, takođe, među zahtevima, kao i zabrana uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

“Od ovih zahteva ne odustajemo. Pregovora nema. Ako se zahtevi ne ispune u celosti, mi pravi poljoprivrednici iz Banata, zajedno sa kolegama iz Mačve, Centralne Srbije, Srema i Bačke, blokiraćemo sve nadležne institucije i sve granične prelaze preko kojih se uvozi mleko i pšenica”, navodi se u saopštenju.

(Fonet)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner