Početna strana > Hronika > Politiko: Zakerberg da objasni pedofilsku mrežu na Instagramu
Hronika

Politiko: Zakerberg da objasni pedofilsku mrežu na Instagramu

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. jun 2023.

Evropski komesar za jedinstveno tržište i industriju Tjeri Breton tražio je od Marka Zakerberga da objasni i “smjesta” preduzme akciju povodom nedavno otkrivene velike pedofilske grupe na Instagramu.

Instagram je dozvolio širenje ogromne mreže naloga na kojima se promoviše i kupuje materijal o seksualnom zlostavljanju djece, pokazala je istraga magazina “Vol strit žurnal” objavljena u srijedu.

Ova platforma društvene mreže dozvoljava korisnicima da traže eksplicitne haštagove i prekršiocima zakona da koriste algoritme preporuke kako bi promovisali nezakoniti sadržaj, piše portal “Politiko”

“Izgleda da dobrovoljni kodeks Mete po pitanju zaštite djece ne funkcioniše”, objavio je juče na Tviteru Breton. “Mark Zakerberg sada mora da objasni i smjesta preduzme nešto”.

Portparolka Mete saopštila je da kompanija ima stroge politike i tehnologiju za sprečavanje predatora da stupaju u kontakt sa tinejdžerima na njenim platformama. Ona je kazala da su Meta timovi rakrinkali 27 zlostavljačkih mreža u periodu između 2020. i 2022. dok je u januaru ove godine onesposobljeno preko 490 000 naloga zbog kršenja politika o bezbjednosti djece. “Kontinuirano istražujemo načine kako da se aktivno branimo od takvog ponašanja, i osnovali smo internu radnu grupu koja će istražiti najnovije tvrdnje i odmah se pozabaviti njima”, saopšteno je iz kompanije.

Breton je kazao da će o ovoj temi razgovarati sa Zakerbergom u sjedištu Mete 23. juna tokom posjete Sjedinjenim Državama. Cilj njegove posjete je da utvrdi kako se kompanije društvenih mreža uključujući i Tviter pripremaju da se povinuju zakonu EU o moderiranju sadržaja, poznakom kao Zakon o digitalnim uslugama (DSA).

Breton je kazao da će Meta morati da “demonstrira mjere” Evropskoj komisiji nakon 25. avgusta kada će DSA početi da se primjenjuje na velike tehnološke kompanije. U suprotnom, kompanija se može suočiti sa novčanim kaznama u iznosu do šest odsto od globalnih godišnjih prihoda.

Prema zakonu, platforme moraju da se pozabave nezakonitim sadržajem i osiguraju da su djeca bezbjedna na platformama. Takođe će morati da procijene i ograniče doprinos svojih platformi i algoritama velikim društvenim problemima poput širenja nezakonitog sadržaja i zaštite maloljetnika.

DSA zabranjuje i određene vrste ciljanih reklama na onlajn platformama kao što su one namijenjene deci ili kada se koriste posebne kategorije ličnih podataka, kao što su etnička pripadnost, politički stavovi i seksualna orijentacija.

(Vijesti)