Početna strana > Hronika > "Politiko": Kako bi se suzbio strani uticaj u Uniji, EU sprema zakon o "stranim agentima"
Hronika

"Politiko": Kako bi se suzbio strani uticaj u Uniji, EU sprema zakon o "stranim agentima"

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. mart 2023.

 Evropska unija radi na zakonu koji bi primorao nevladine organizacije, konsultantske kuće i akademske institucije da prijave bilo kakvo finansiranje koje ne dolazi iz EU, kako bi se suzbio strani uticaj u bloku, potvrdila su tri izvora za "Politiko".

Planirani zakon, koji je u vrlo ranoj fazi, sličan je onima koji postoje u Australiji i SAD. Američki Zakon o registraciji stranih agenata zahteva od lobista koji rade u ime stranih vlada da se registruju kod savezne vlade od 1938. godine.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen najavila je paket za "odbranu demokratije" tokom govora o stanju Unije prošlog septembra, čime je započeo rad na Zakonu o stranom uticaju koji je predvodila potpredsednica Komisije za pravosuđe Vera Jurova.

Malo je verovatno da će evropska verzija biti usmerena na pojedince, ali bi naterala i komercijalne i neprofitne organizacije da obelodane finansiranje van Unije, a koje se odnosi na transakcije kao što je plaćanje akademskih studija, rekao je neimenovani zvaničnik Evropske komisije.

Evropa se poslednjih godina bori sa nizom operacija kojima rukovodi „strani uticaj", u koje, po pisanju portala, spadaju „ruski hakerski napadi i plasiranje informacija sa ciljem da se utiče na rezultate izbora, kineski grantovi za univerzitete koji imaju za cilj da oblikuju retoriku o ljudskim pravima, ali i nedavna korupcionaška afera „Katargejt” koja je potresla Evropski parlament".

Kritičari ocenjuju da je tajming „nezgodan". Naime, EU je počela intenzivnije da radi na predlogu zakona baš u momentu dok traju protesti u Gruziji zbog sličnog zakona, a koji predviđa da se organizacije registruju kao „agenti stranog uticaja" ukoliko više od 20 odsto njihovih sredstava dolazi iz inostranstva.

Da je u pitanju vrlo osetljiva problematika pokazuju i reakcije nevladinih organizacija na preliminarni upitnik za proveru uticaja koji je poslala EK.

Prema kopiji upitnika u koju je „Politiko" imao uvid, od ispitanika se traži da navedu detalje o izvorima finansiranja van EU, što je mnoge iznenadilo.

Iz „Transparensi internešenela" poručili su da se pitanjima procenjuje "da li ta organizacija predstavlja pretnju demokratiji".

Neke nevladine organizacije izrazile su zabrinutost da bi, ako Evropa nastavi sa sopstvenom verzijom američkog Zakona o registraciji stranih agenata i neke druge zemlje, poput Mađarske, mogle da iskoriste isti metod za suzbijanje prodemokratskih snaga u njihovoj zemlji, navodi „Politiko".

(Politika)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner