Početna strana > Hronika > Politika: Postizborna metla u Hrvatskoj
Hronika

Politika: Postizborna metla u Hrvatskoj

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. decembar 2011.

Zagreb – Dok se čeka objavljivanje sastava nove vlade, u Hrvatskoj se već prave prognoze i o velikoj postizbornoj čistki kadrova, jer je dosadašnja vlast na čelna mesta i u uprave javnih i državnih preduzeća, agencija, zavoda i drugih institucija po pravilu zapošljavala podobne političke kadrove, a ne ljude iz određenih struka.

Iako se na većinu takvih funkcija biralo putem javnog konkursa, praksa je pokazala da je to bila tek forma, a u stvari su zapošljavani stranački kadrovi bez obzira na stručnost za obavljanje konkretnog posla.

Iz buduće vlade, koju će predvoditi predsednik SDP-a Zoran Milanović, najavljuju da će poštovati kriterijum stručnosti i kvaliteta u radu, a da će one koji ne zadovoljavaju taj osnovni kriterijum zameniti novim osobama.

Kako u 66 državnih i javnih preduzeća ima oko 200 članova uprava, 121 direktor uprava, oko 90 čelnika raznih državnih agencija, zavoda i fondova, te 64 direktora bolnica, procenjuje se da barem 470 dosadašnjih stranačkih kadrova može da očekuje smenu.

Posebno neugodnu situaciju ostavlja u MUP-u dosadašnji ministar Tomislav Karamarko, koji je posle raspuštanja Sabora – znači kada je uoči izbora vlada prešla u status tehničke vlade – raspisao konkurs za izbor 250 načelnika policije u celoj Hrvatskoj, što je protumačeno kao pokušaj da iza sebe ostavi na ključnim mestima policije svoje ljude (a to znači iz HDZ-a). Najverovatniji budući ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić najavio je poništavanje tog konkursa, a Karamarko će do kraja godine ipak „za oproštaj” postaviti svoje kadrove i tako novoj vladi ostaviti neugodan posao ponovnog kadrovskog sređivanja MUP-a.

R. Arsenić

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner