Početna strana > Hronika > POKS: Imamo kompromisni predlog za jedinstvo opozicije po pitanju učešća na izborima
Hronika

POKS: Imamo kompromisni predlog za jedinstvo opozicije po pitanju učešća na izborima

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 21. april 2024.

 Izvršni odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) upozorava da nejedinstvo opozicije u stavu oko izlaska ili neizlaska na izbore znači poraz obe strane, jer niti se može pobediti u takvim okolnostima, niti bojkot izbora može do kraja uspeti.

„Kompromis između ova dva stava je da obe strane SPN, kao i ostatak opozicije, donesu odluku o njihovom uslovnom izlasku na izbore do 18. maja kada je poslednji dan za povlačenje već predate izborne liste. Dan ranije, 17. maja, opozicija zajedno, sve izborne liste koje su predate, treba da proceni, da li je državna komisija za kontrolu verodostojnosti biračkog spiska izbacila glasače – migranate sa lažnim prebivalištima koji po zakonu nemaju pravo glasa ili nije i na osnovu toga da se donese konačna zajednička i jedinstvena odluka o povlačenju svih izbornih lista opozicije ili učešću na izborima 2. juna“, izjavio je predsednik Izvršnog odbora POKS i narodni poslanik, mr Nenad Tomašević.

POKS u saopštenju predlaže da ovlašćeno lice za predaju izborne liste SPN i njeno eventualno povlačenje zajedno sa ostalima iz opozicije bude zadužena nestranačka ličnost iz Proglasa oko koje se usaglase obe strane.

„Ono što je zajedničko i ne sme biti predmet spora u opoziciji je da prvi uslov, a to je pročišćen birački spisak mora biti ispunjen, odnosno da se onemogući više desetina hiljada lažnih glasača sa fiktivnim adresama prebivališta da glasaju i utiču na rezultate izbora u Beogradu i drugim gradovima“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju suštinski je važno da opozicija ima jedinstven stav o izlasku ili ne izlasku na izbore.

„Na tome moramo svi raditi posvećeno i odgovorno i učiniti ustupke i kompromise. Uverenja smo da vlast planira prevaru i da komisija ništa značajno neće uraditi na formiranju realnog i ispravnog biračkog spiska, ali ostavljamo mogućnost i onima koji drugačije misle u opoziciji i imaju više poverenja u državne institucije da se sami uvere ko će biti u pravu nakon protoka vremena, do 17. maja“, dodao je Tomašević.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner