Početna strana > Hronika > Pokret Srbija centar (SRCE) traži povlačenje iz procedure „sporne zakonske predloge“ iz oblasti pravosuđa zbog „suštinske manjkavosti i netransparentnog postupka javne rasprave“
Hronika

Pokret Srbija centar (SRCE) traži povlačenje iz procedure „sporne zakonske predloge“ iz oblasti pravosuđa zbog „suštinske manjkavosti i netransparentnog postupka javne rasprave“

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. februar 2023.

Pokret Srbija centar (SRCE) pozvao je danas Vladu Srbije, kao predlagača, da povuče iz procedure, kako su naveli, „sporne zakonske predloge“ iz oblasti pravosuđa, ukazujući da se radi o „njihovoj suštinskoj manjkavosti i netransparentnom postupku javne rasprave“.

SRCE navodi da je „javna rasprava sprovedena netransparentno, uz nenajavljene okrugle stolove“, kao i da je 90 odsto podnetih predloga za izmene „odbijeno bez jasnog obrazloženja, dok su predlozi koji su i usvojeni mahom tehničkog karaktera“.

„Predlozi zakona su ušli u skupštinsku proceduru bez prethodnog objavljivanja izveštaja o javnoj raspravi, pa je ovaj propust ‘ispeglan’ naknadnim objavljivanjem izveštaja sa ciljem da se stvori nekakva, makar prividna, slika legitimiteta“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će, kad se „implementiraju ponuđena zakonska rešenja“, sudije i tužioci i dalje ostati „neadekvatno zaštićeni i izloženi pritiscima predsednika suda, odnosno hijerarhijski nadređenog tužioca“, kao i da „nije obezbeđena adekvatna transparentnost u radu Visokog saveta sudstva, odnosno tužilaštva, a izmene u načinu izbora njihovih članova omogućavaju da upliv politike u procesu imenovanja sudija i tužilaca ostane podjednako jak, ako ne i jači“.

„Da situacija bude još tragičnija, Vlada Srbije je na sednici 17. januara usvojila nacrte niza važnih zakona iz oblasti pravosuđa – predlozi izmena Zakona o Ustavnom sudu, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine, Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije i Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa za borbu protiv visokotehnološkog kriminala. Pri tome, izmene ovih propisa uopšte nisu bile predmet javne rasprave“, ističe pokret SRCE.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner