Početna strana > Hronika > Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa zbog zadržavanja poverljivih dokumenata u vezi sa američkim obaveštajnim i odbrambenim planovima. Tramp: Ja sam nevin čovek
Hronika

Podignuta optužnica protiv Donalda Trampa zbog zadržavanja poverljivih dokumenata u vezi sa američkim obaveštajnim i odbrambenim planovima. Tramp: Ja sam nevin čovek

PDF Štampa El. pošta
petak, 09. jun 2023.

Bivši američki predsednik Donald Tramp saopštio je da je protiv njega podignuta optužnica za pogrešno rukovanje dokumentima, koje je zadržao nakon što je napustio Belu kuću u januaru 2021. godine i da će u sudnici u Majamiju morati da se pojavi sledećeg utorka.

Ovo je prva federalna optužnica u istoriji SAD protiv nekog od bivših američkih predsednika, prenosi "Glas Amerike".

Tužioci su mesecima gradili slučaj u kojem se navodi da je Tramp namerno zadržao poverljiva dokumenta u vezi sa američkim obaveštajnim i odbrambenim planovima, čak i nakon što su tužioci prošle godine zahtevali da se svi takvi dokumenti vrate, navodi "Volstrit džornal".

"Nikada nisam mislio da tako nešto može da se dogodi bivšem predsedniku Sjedinjenih Država", rekao je Tramp i dodao: "Ja sam nevin čovek!"

Ubrzo po objavi ovih informacija on je počeo novu kampanju prikupljanja novca za kandidaturu za predsedničke izbore 2024. godine.

On je favorit među republikanskim kandidatima za nominaciju.

U pitanju je izuzetna situacija, ocenjuje "Volstrit džornal", u kojoj je predsednički kandidat Tramp optužen pod administracijom koju vodi njegov potencijalni rival 2024. godine - DŽozef Bajden.

Ipak, aktuelni američki predsednik je ranije istog dana govorio o nezavisnosti Ministarstva pravde.

"Nikada, ni jedan jedini put, nisam sugerisao Ministarstvu pravde šta treba da urade ili ne u vezi sa podizanjem ili ne podizanjem optužnice", poručio je Bajden.

U proteklim danima, Tramp i njegovi saradnici pripremali su se za potencijalnu optužnicu, s obzirom da je njegovim advokatima predočeno da je on predmet istrage.

Ministarstvo pravde nije javno potvrdilo optužnicu, ali su dve osobe upoznate sa situacijom bez odobrenja da o tome javno govore, potvrdile za novinsku agenciju AP da optužnica sadrži sedam tačaka.

"Njujork tajms" je izvestio da se Trampu na teret stavlja zavera za opstrukciju pravde, davanje lažnih izjava, kao i svesno zadržavanje tajni o nacionalnoj bezbednosti, kao oblik kršenja Zakona o špijunaži, a njegov advokat je potvrdio ove navode za Si-En-En.

Višemesečnu istragu je predvodio specijalni tužilac DŽek Smit, a fokus je bio na tome da li je Tramp prekršio zakon neovlašćeno zadržavajući poverljive dokumente, odnosno, da li je preduzeo korake da izvrši opstrukciju vladinih napora da pronađe ta dokumenta.

U okviru istrage Ministarstva pravde, istražitelji su pre otprilike godinu dana zaplenili oko 13.000 dokumenata sa Trampovog imanja Mar-a-Lago, na Floridi, od kojih je 100 nosilo oznaku poverljivosti.

Pre toga, Trampovi advokati su navodili da su svi takvi dokumenti vraćeni vladi.

Ovaj slučaj predstavlja još jedan pravni izazov za Trampa, protiv kojeg je nedavno u Njujorku podignuta optužnica po 34 tačke u slučaju pokušaja zataškavanja vanbračne afere za vreme kampanje za predsedničke izbore.

Protiv njega se takođe vode istrage u Vašingtonu i Atlanti, koje bi mogle da rezultiraju krivičnim optužnicama.

Specijalni tužilac Smit protiv Trampa vodi istragu o tome da li su on i njegovi saveznici pokušali da ponište pobedu DŽozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020. godine.

(RT Balkan)