субота, 25. мај 2024.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Почетна страна > Хроника > Душан Вујовић: Са ММФ-ом договорен разговор о простору за повећање плата и пензија, за више од милион људи то ће бити апсолутно повећање
Хроника

Душан Вујовић: Са ММФ-ом договорен разговор о простору за повећање плата и пензија, за више од милион људи то ће бити апсолутно повећање

PDF Штампа Ел. пошта
петак, 21. август 2015.

Влада Србије и представници Међународног монетарног фонда (ММФ) договорили су данас разговар о простору за повећање плата и пензија, изјавио је министар финансија Душан Вујовић истакавши да је почетни састанак био веома добар и конструктиван.

"План је да се то очекује крајем ове године и да ће бити потврђено на следећој ревизији аранжмана, која ће бити за трећи квартал, значи негде у октобру. Они кажу да се са нама слажу и разумеју политичке, социјалне и економске аспекте", рекао је Вујовић новимарима након састанка са мисијом ММФ у НБС.

Он је казао да они, ипак, упозоравају да то не би смело да буде рушење програма, али схватају и подржавају идеју да куповање поверења грађана, пензионера, јесте врло важно за наставак и успех реформи.

"У једном делу за више од један милион или 1,1 милион људи, то ће бити апсолутно повећање, пошто њихове плате и пензије нису смањене. У мањем делу још више од 100.000 људи у јавном сектору ће имати већу плату него пре почетка ових реформи", рекао је Вујовић новинарима након састанка са мисијом ММФ у НБС.

Вујовић је додао да ће у једном мањем делу то повећање бити делимична компензација за смањење примања које је било неопходно на почетку реформи.

Он каже да је прерано говорити о детаљима када је реч о повећању плата и пензија и да се сада са ММФ-ом разговара о фискалном простору.

"Ми планирамо да то повећање буде апсолутно у односу на ниво пре почетка реформи за око 1,1 или 1,2 милиона људи, што пензионара, што људи у јавном сектору, али, детаље не можемо да саопштимо док их не договоримо и не прецизирамо то са ММФ-ом и на Влади. Детаље ће те знати на крају ове мисије".

Мисија ММФ-а је, каже, нагласила да Србија у сваком погледу пребацује постављене макроекеономске и макромонтеране циљеве.

"Имали смо врло добар, конструктиван и садржајан разговор о свим елементима, ја сам записао неких 17 тачака које ће бити предмет разговора ове и наредне недеље", рекао је Вујовић.

Очекује се, казао је, да се закључни састанци са Мисијом ММФ-а очекују 31. августа и 1. септембра, када ће бити одржана конференција за новинаре.

"ММФ тражи да се додатно убрзају реформе"

Мисија ММФ-а тражи од владе да убрза спровођење структурних реформи, што је српска страна и обећала, казао је Вујовић.

На питање новинара да ли нам ММФ нешто замера, Вујовић је рекао да нам једино замерају спорост и да су очекивали да ће бити мањи "тај степен отпора и спорости у спровођењу структурних реформи, како због административних тешкоћа тако и због отпора појединих интересних група, у свим деловима".

"Где год треба нешто да се мења, постоје отпори организовани или постоје администативне кочнице које су уграђене и ако нико не помаже  све стане", додао је министар.

Према речима Вујовића, оправдање је било само да смо тражили допунско време и дали обећање да ћемо убрзати све те процесе, као и да ћемо предузећа у реструктурирању довести до циља, а то значи да ће бити затворена или успешно прилагођена тржишним условима.

Вујовић је додао то што смо добили допунско време неће бити прекид свих активности, већ да ћемо то радити што пре.

"То што смо добили годину дана не значи да сада чекамо 10 месеци па да поново кампањски кренемо тек следеће године", додао је министар финансија.

На питање зашто још Коридори нису спојени Путевима Србије, Вујовић је казао да је неко у претходном периоду инсистирао да се то раздвоји, док се сада инсистира да та предузећа буду спојена.

"И једно и друго решење је добро ако даје резултате, тренутно ми се  чини да постоји јако много отпора и ми ћемо тражити решење које је ефикасно, а да ли ће то бити баш онако како је неко замислио, то ћемо решити у ходу. Јако је важно да та два предузећа дају очекиване реазултате", рекао је Вујовић.

Он је истакао да је по њему много "опасније то што се споро резлизују пројекти и што имамо 13 милијарди динара кашњења у реализацији пројеката, него која је организаицона форма Путева и Коридора и других предузећа".

Према његовим речима, састанку са ММФ-ом је констатовано да је то резултат слабијег планирања и административних кочница које постоје од раније.

"Планирани расходи су били 123 милијарде динара на инвестиције у консолидованој држави - централног буџета, локала, Коридора итд. Очекује да ће бити 110 милиајрди на нивоу године, што је отприлике 10 одсто мање односно кашњење од месец, два највише", објаснио је Вујовић.

Као пример је навео да је у ЕПС-у раније било сукоба интереса и хиљаду разлога иза којих се крила намера великог броја директора у том предузећу да сачувају своје привилегије и позиције.

"Пројекција БДП-а биће ревидирана са минус на плус 0,5 одсто"

Министар финансија Душан Вујовић је изјавио након данашњег састанка са Мисијом ММФ-а да ће пројекција бруто домћег производа Србије бити ревидирана са минус 0,5 одсто, када је почео аранжман из предострожности, на плус 0,5 одсто до краја године.

"Констатовао сам да постоји још већи простор за унапређење, али ћемо остати конзервативни у том погледу, јер је боље да имамо конзерветивни оквир", рекао је Вујовић новинарима.

Он је навео да ће, према његовим проценама, дефицит бити ревидиран наниже, са 232 милиијарде динара, колико је било замишљено на почетку године, на око 160 милијарди.

Према његовим речима, тих 70 милијарди је пре свега на страни прихода, а мањим делом на смањењу капиталних расхода.

Како каже, од 70 милијарди пет шестина је на страни прихода, а једна на страни расхода.

"Фокус ће бити како да се убрзају структурне реформе и ту смо код предузећа у реструктурирању морали (од ММФ-а) да тражимо допунско време од годину дана да се реше питања неких предузећа због тога што процес приватизације и решавање њиховог статуса иде спорије него што се очекивало због правних и административних ограничења, али и због отпора у предузећима", навео је Вујовић.

Апеловано је да убрзамо и процес реструктурирања јавних предузећа, пре свега у области електроенергије, гаса и инфраструктуре, додао је министар.

Он је казао да добри резултати отварају простор да се решавају многи проблеми из прошлости.

"Због тако добрих резултата договараћемо измењени базни сценарио и имаћемо прилику да преиспитамо све мере, неке да релаксирамо, а негде да појачамо очекиване резултате", додао је Вујовић.

"Онлајн фискалне касе за повећање наплате ПДВ-а за 20 одсто"

Министар финансија Душан Вујовић најавио је данас да ће држава увести мере, међу којима је и увођење онлајн фискалних каса, које ће повећати наплату ПДВ-а између 15 и 20 одсто.

- Наплату ПДВ-а реално је подићи између 15 и 20 одсто и са садашњих 400 милијарди динара можемо да подигнемо на 420 или 440 милијарди најмање -  рекао је Вујовић новинарима.

Он је казао да ће бити уведене онлајн фискалне касе и да ће та мера обухватити највише малу привреду.

- Инспекција показује да три, четири или пет фирми од 10 не плаћају и не дају фискалне рачуне, а пример земаља из окружења је показао да увођење фискалних каса повећава степен дисциплине и плаћања -  додао је Вујовић.

Он каже да се људи једноставно плаше да издају профактуре уместо правих фискалних рачуна.

 - Према томе, сигурно ћемо подржати и што пре увести онлајн фискалне касе -  додао је министар финансија додајући да ће једна од мера бити и увођење регистра свих фактура, тако да ће онлајн моћи да се провери да су фактуре стварно плаћене и да ли су испуњени услови за поваћај ПДВ-а.

(Танјуг)

Почели разговори Србије са ММФ-ом, теме плате и пензије, Железница, ЕПС и Србијагас

Пленарним састанком, одржаним данас у Народној банци Србије, почели су званични разговори представника Републике Србије и мисије Међународног монетарног фонда (ММФ).

Уз гувернера Народне банке Србије Јоргованку Табаковић, која представља Републику Србију у Међународном монетарном фонду, у разговорима су учествовали министар финансија Душан Вујовић и министар привреде Жељко Сертић, са сарадницима, саопштено је из НБС.

Мисија ММФ коју предводи Џејмс Роуф , нови шеф мисије, борави у Београду од 20. августа до 2. септембра ради другог кварталног разматрања резултата у спровођењу стенд-бај аранжмана, који је одобрен Републици Србији 23. фебруара 2015. године из предострожности.

Током боравка Мисије биће сагледана актуелна макроекономска кретања у земљи и обављени разговори с представницима Републике Србије у вези са резултатима фискалне консолидације, као и реализацијом мера монетарне и финансијске политике.

Разматраће се и испуњење квантитативних критеријума извршења и индикативних циљева утврђених за крај јуна 2015. године, као и других обавеза договорених споразумом са ММФ-ом.

Према најавама српских званичника, теме разговора са српским властима биће стање јавних финансија и могућност повећања пензија и плата у јавном сектору које су умањене од новембра 2014. године.

ММФ би, како се очекује, требало да одобри повећање плата и пензија, јер је буџет Србије у дефициту мањем од планираног.

Како се очекује, Мисија ММФ ће анализирати како се спроводи договор о реорганизацији јавних предузећа, пре свега у Електропривреди Србије, Србијагасу и Железницама Србије.

ММФ је крајем јуна одобрио прву ревизију трогодишњег аранжмана са Србијом без дискусије, пошто су испуњени сви индикативни циљеви утврђени програмом за крај марта 2015. године и спроведене планиране структурне реформе.

Договор о аранжману постигнут је у новембру 2014. године, а Одбор директора

ММФ га је одобрио у фебруару 2015. године

Председник Савета гувернера Народне банке Србије (НБС) Небојша Савић изјавио је јуче да Србија мисију Међународног монетарног фонда дочекује са добрим резултатима, јер се добро обавља фискална консолидација.

(Бета)

 

Остали чланци у рубрици

Анкета

Да ли ће, по вашем мишљењу, „Заједница српских општина“ на КиМ бити формирана до краја 2023. године?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер