Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić na obeležavanju 16 godina od početka NATO agresije: Srbija je naučila lekciju i izvukla pouke; Srbija nije neprijatelj sa onima koji su nas ubijali
Hronika

Aleksandar Vučić na obeležavanju 16 godina od početka NATO agresije: Srbija je naučila lekciju i izvukla pouke; Srbija nije neprijatelj sa onima koji su nas ubijali

PDF Štampa El. pošta
utorak, 24. mart 2015.

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom godišnjice početka NATO agresije 1999. godine održaana je ispred zgrade bivšeg Generalštaba Vojske Srbije u Beogradu.

Ceremonija je počela simbolično u 19.58 intoniranjem himne "Bože pravde", nakon čega je minutom ćutanja odata pošta žrtvama bombardovanja.

Premijer Alksandar Vučić je rekao da je danas 24. mart, prvi od 78 dana koji Srbija nikada neće zaboraviti.

Istakao je da mi danas pamtimo svaku bombu, geler i smrt, besmisao, sirene, glas Avrama Izraela, "tomahavke", ruševine, mostove, avione...

"Mi pamtimo a svi ostali treba da zapamte - dugačko je naše srpsko pamćenje i nećemo nikada zaboraviti. Ni za jedan od tih 78 dana, ni za jednu žrtvu, nema zaborava", rekao je Vučić.

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na obeležavanju 16 godina od početka NATO bombradovanja da je Srbija naučila lekciju, izvukla pouke i da će nastaviti da se bori za normalan i dostojanstven život građana.

"Nećemo sukobe ni sa kim, ni sa NATO-om, ali ljubomorno čuvamo svoju vojnu neutralnost", rekao je Vučić.

Premijer je rekao da Srbija nije neprijatelj sa onima koji su nas ubijali, jer je to jedini mogući put.

On je rekao da Srbija hoće u Evropu ponosna i čistog obraza, ali da ne da joj bilo ko ruši dobre odnose sa Rusijom i sa prijateljima na istoku.

"Mi smo mala zemlja, ali čvrsta i ponosna, u kojoj živi narod koji je nemoguće pokoriti. Izvukli smo lekcije i borićemo se za normalan i dostojanstven život kakav imaju svi civilizovani narodi u Evropi", rekao je Vučić.

Dodao je da Srbija zaslužuje da se za nju živi i da danas zna samo za jednu borbu, borbu za život.
"Taj život, to je naša pobeda, pristojna i uređena zemlja, svaka fabrika koju napravimo, naša je pobeda, svaki Srbin koji može mirno da radi na KIM naša je pobeda, Srbija u Evropi, naša je pobeda. Hoćemo u Evropu uzdignuta čela, čista obraza, mi smo mala zemlja, ali čvrsta i ponosna", poručio je premijer i dodao: "Takva zemlja može sve, da pamti, ali i da pobedi, samo ne tražite od nas da zaboravimo".

Podsetivši da je na Srbiju krenulo 19 zemalja, bez odobrenja Ujedinjenih nacija, premijer je rekao da danas neće pričati o pravdi i nepravdi, ni o pokušaju otimanja naše teritorije, jer se to zna, "znamo mi a znaju i oni koji su to uradili, kao i da smo stajali uspravno i bez straha".

"Neću o tome, jer nije na nama da danas bilo kome sudimo, dosta nam je isterivanja bilo čega", rekao je Vučić dodajući da ni srpska politika nije bila bezgrešna, niti je ovaj rat bio prvi u istoriji.

Nabrajajući da neće biti zaboravljena ni Grdelica, ni Niš, RTS, mostovi, Milica Rakić, niti jedan stradali građanin Srbije, i da ni za jednu žrtvu nema zaborava, poručio je:

"Srbija danas moli, ja danas molim - oprostite svojoj zemlji, vi koji ste joj dali sve. Oprostite ratove, pogrešne odluke, pogrešne saveze koje je stvarala, svaku podelu, oprostite zbog sebe, zbog nas, jer drugu zemlju nemamo, samo Srbiju", rekao je Vučić.

Srbija će svaku kaznu prihvatiti i ja ću to i sam učiniti, jer nemam veću dužnost od borbe za sopstvenu zemlju, naveo je premijer i zaključio:

"Mi ne vičemo, nećemo ni politički da se delimo, danas se sećamo žrtava dostojanstveno i ozbiljno".

Osim premijera, ceremoniji su prisustvovali i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministri u Vladi Srbije, izaslanici predsednika Republike Srbije, Narodne skupštine, načelnik Generalštaba i drugi predstavnici Vojske Srbije.

Prisutni su bili i članovi diplomatskog kora, predstavnici brojnih udruženja i građanja.

Tokom dana, godišnjica početka bombardovanja obeležena je širom Srbije.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 16 godina. Za 78 dana ubijeno je najmanje 2.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

(RTS)