Početna strana > Hronika > Petro Porošenko: Ukrajina će postati članica EU i NATO
Hronika

Petro Porošenko: Ukrajina će postati članica EU i NATO

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. avgust 2017.

 Predsednik Ukrajine Petro Porošenko izjavio je da će ta zemlja nastaviti da ide evropskim i evroatlantskim putem i da će postati članica Evropske unije i NATO-a.

„Pojedini političari unutar Ukrajine i izvan njenih granica takođe ne veruju da ćemo dobiti i perspektivu članstva u Evropskoj uniji i perspektivu članstva u NATO-u. Mi ćemo te barijere prevladati. Promenićemo zemlju. Ukrajina će odgovoriti na kriterijume koji su neophodni da bi se prijavila za članstvo. Nastavićemo svoj evropski i evroatlantski put“, rekao je Porošenko nastupajući na Svetskom kongresu Ukrajinaca.

Protekle sedmice Porošenko je saopštio da će Ukrajina „uporno raditi“ na tome da postane članica NATO-a i Evropske unije. U junu je ukrajinski lider rekao da je uveren da će Kijev uspeti da postane kandidat za članstvo u ovim organizacijama u najbližoj budućnosti.

Ranije je ambasador EU u Ukrajini Hjug Mingareli izjavio da pitanje o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u tom savezu sada nije na dnevnom redu. Najbolje što EU može da predloži Kijevu jeste da se pridruži zajedničkom evropskom tržištu ispunjavanjem niza uslova.

Šef Evropske komisije Žan-Klod Junker je na proleće prošle godine objavio da Ukrajina, očigledno, neće moći da se pridruži Evropskoj uniji u narednih 20 do 25 godina, a isto važi i za članstvo u NATO-u.

(Sputnjik)