Početna strana > Hronika > Peter Stano: Nacrt statuta ZSO, koji je predstavljen Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga, uravnotežen i evropski
Hronika

Peter Stano: Nacrt statuta ZSO, koji je predstavljen Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga, uravnotežen i evropski

PDF Štampa El. pošta
subota, 09. decembar 2023.

 Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je za RTV21 da je nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je predstavljen Kosovu i Srbiji u procesu dijaloga u Briselu uravnotežen i evropski.

„Možemo samo da podsetimo da je novi izbalansirani evropski predlog za formiranje ZSO relevantnim partnerima predstavio predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine tokom posete regionu krajem oktobra. Zatim se o tome razgovaralo sa obe strane na sastanku lidera na marginama Evropskog saveta”, rekao je Stano.

On je saopštio razloge zbog kojih EU ne objavljuje sadržaj nacrta statuta ZSO.

„Predlog EU nije javno objavljen jer su diplomatski napori u toku. Službene dokumente nikada ne objavljujemo javno dok se o njima raspravlja. Isto očekujemo i od partnera, jer je normalna praksa u međunarodnom posredovanju da se proces vodi poverljivo”, rekao je Stano.

On, međutim, nije dao jasan stav o tome da li EU ima procenu koja strana u procesu dijaloga ne sprovodi sporazum iz Brisela i Ohridski sporazum.

„Implementacija je odgovornost strana i one do sada nisu mogle da krenu napred i da ispune svoje obaveze”, rekao je Stano.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner