Početna strana > Hronika > Petar Stano: Odluka Prištine o ukidanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta ZSO, krši duh dogovora o dijalogu
Hronika

Petar Stano: Odluka Prištine o ukidanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta ZSO, krši duh dogovora o dijalogu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 04. maj 2023.

 BRISEL - Portparol Evropske unije Petar Stano izjavio je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima, koji je izradio nacrt Statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), ''krši slovo i duh dogovora o dijalogu'' i dodao da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

''U sporazumima o dijalogu je jasno da upravljački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO'', rekao je Stano.

On je istakao da je prvi nacrt Upravljački tim predstavio 2. maja prilikom razgovora na visokom nivou, kojim je već započet pregovarački proces, prenosi Kaldžo.

Stano je rekao da će posrednici u dijalogu pozvati glavne pregovarače da započnu pregovore, i da će Upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako to bude potrebno.

''EU će kao posrednik pozvati glavne pregovarače i njihove stručnjake u Brisel da započnu pregovore o poveli. Očekujemo da se obe strane uključe u proces konstruktivno i u dobroj veri, i da brzo okončaju pregovore. Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj je 2. maja poručio strankama da će upravljački tim biti pozvan da učestvuje u procesu ako bude potrebno, što će odrediti moderator EU'', zaključio je Stano.

Priština na čelu sa Aljbinom Kurtijem je donela jednostranu i protivpravnu odluku da raspusti Upravljački tim koji je izradio nacrt Statuta ZSO i predstavio ga juče u Briselu, na šta ni Kurti niti njegov takozvani ministar za lokalnu samoupravu nemaju nikakvo pravo, izjavio je juče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

(Tanjug)