Početna strana > Hronika > Pentagon: SAD nemaju dovoljno raspoloživih tenkova „abrams“ za Ukrajinu u skladištima američke vojske
Hronika

Pentagon: SAD nemaju dovoljno raspoloživih tenkova „abrams“ za Ukrajinu u skladištima američke vojske

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

Sjedinjene Američke Države priznaju da nemaju neophodne tenkove „abrams“ za Ukrajinu u skladištima američke vojske, izjavila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing.

„Jednostavno nemamo ove raspoložive tenkove u američkim skladištima, zbog čega će za to trajati mesecima“, rekla je ona, objašnjavajući duge rokove za isporuku tenkova u Ukrajinu.

Ranije je list „Politiko“ javio da će Ukrajina od SAD dobiti poboljšanu verziju tenkova M1A2 „abrams“ u odnosu na stariju verziju A1, u izvoznoj konfiguraciji, ali bez tajne dodatne opreme koja povećava njegovu vatrenu moć. Međutim, jedina fabrika u SAD koja proizvodi tenkove „abrams“ za Ukrajinu sada je pretrpana porudžbinama za Tajvan i Poljsku i ima kapacitet proizvodne linije od samo 12 tenkova mesečno.

U sredu je Bela kuća potvrdila svoju nameru da pošalje 31 tenk M1 „abrams“ u Ukrajinu. Prema rečima američkih vlasti, za isporuku ovih vozila biće potrebno nekoliko meseci. Osim toga, Vašington namerava da pošalje osam oklopnih vozila za evakuaciju M88. U Beloj kući su naveli da se SAD nadaju da će isporuka oružja Ukrajini ne samo pomoći Kijevu u odbrani, već će mu omogućiti i da povrati izgubljene teritorije, uključujući Krim.

(Sputnjik)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner