Početna strana > Hronika > Peking: Let balona iznad SAD izazvan višom silom, Kina je uvek striktno poštovala međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja
Hronika

Peking: Let balona iznad SAD izazvan višom silom, Kina je uvek striktno poštovala međunarodno pravo, suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. februar 2023.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da je let kineskog balona iznad Sjedinjenih Američkih Država bio izazvan višom silom, kako je navedeno, i optužilo američke političare i medije da koriste tu situaciju da diskredituju Peking.

"Kina je uvek striktno poštovala međunarodno pravo i suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva, a prenosi Rojters.

Navedeno je i da Peking i Vašington nisu najavili nikakvu posetu američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini i da su saopštenja SAD njihova stvar i da Peking to poštuje.

Kinesko ministarstvo je u odvojenom saopštenju navelo da je direktor Centralne komisije za spoljne poslove Vang Ji razgovarao telefonom sa Blinkenom u petak uveče o tome da slučajne incidente treba mirno i profesionalno rešavati.

Vang je Blinkenu rekao da dve strane moraju da komuniciraju blagovremeno i da izbegavaju pogrešne procene situacije, saopštilo je ministarstvo.

Vlada SAD saopštila je da još jedan "kineski špijunski balon" leti iznad teritorije Latinske Amerike.

Posle jučerašnjih saopštenja zvaničnika vojske SAD da je sumnjivi kineski "balon za nadzor" primećen kako leti iznad savezne države Montana, portparol Pentagona, general Pat Rajder, rekao je za Foks njuz u petak uveče da iznad Latinske Amerike leti još jedan kineski špijunski balon, preneo je Tanjug.

Rajder je na brifingu za novinare u četvrtak izjavio da je američka vlada otkrila kineski balon za nadzor na velikoj visini iznad kontinentalnog dela SAD.

Visoki zvaničnik odbrane je rekao da je američka vlada razmišljala o tome da obori balon, ali da je odlučila da ne koristi vojnu silu zbog potencijalnih rizika.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je u petak da je balon civilni i da se koristi u meteorološke i druge naučne svrhe, kao i da je neplanirano skrenuo sa predviđenog kursa.

(RT)