Početna strana > Hronika > Paul Lendvai: Politički program Aljbina Kurtija za ujedinjenje sa Albanijom razlog za brigu za stabilnost Kosova i regiona
Hronika

Paul Lendvai: Politički program Aljbina Kurtija za ujedinjenje sa Albanijom razlog za brigu za stabilnost Kosova i regiona

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

 Ono što treba da zabrine posle izbora na KiM je politički program Aljbina Kurtija za ujedinjenje sa Albanijom, upozorava austrijski analitičar Paul Lendvai.

Činjenice da EU, koja je paralisana dramom oko Bregzita, i da diskreditovana američka administracija više ne deluju kao sidro stabilnosti na Balkanu pobedi velikoalbanskih nacionalista u Prištini daju posebnu eksplozivnost, ocenjuje Lendvai.

Lendvai je, u komentaru objavljenom u bečkom dnevniku"Standard", ukazao da razlog za brigu za stabilnost tzv. Kosova, pa i regiona, nije političko delovanje Aljbina Kurtija na "unutrašnjem planu", već njegov dosledni nacionalistički kurs za ujedinjenje sa Albanijom.

I pored etničke i jezičke šarolikosti Albanaca koji žive u četiri balkanske države, kao i oko 1,5 miliona u dijaspori, san o Velikoj Albaniji ostaje često neprimećeni politički i emocionalni faktor, kaže on.

Uz to, ne smeju se gubiti iz vida i panalbanski obeležene povremene izjave albanskog premijera Edija Rame, konstatuje Lendvai.

On ističe i da zamrtnuti konflikt može u svako doba izazvati sukobe.

(Tanjug)