Početna strana > Hronika > Patrijarh Porfirije: Ukazujemo na manipulaciju i zamenu teza kada državni funkcioner tvrdi da Crkva doprinosi nasilju nad ženama. Crkva ženu vidi kao najuzvišeniji dar ljudskom rodu. Pozivamo sve na Litiju u četvrtak
Hronika

Patrijarh Porfirije: Ukazujemo na manipulaciju i zamenu teza kada državni funkcioner tvrdi da Crkva doprinosi nasilju nad ženama. Crkva ženu vidi kao najuzvišeniji dar ljudskom rodu. Pozivamo sve na Litiju u četvrtak

PDF Štampa El. pošta
utorak, 23. maj 2023.

Ovih dana, dok čitav narod boluje zbog najstrašnije nesreće, neki ljudi su izrekli brutalne neistine i klevete na račun Crkve, Patrijarha i episkopa.

Mi se oslanjamo na Hrista, stoga – kada kleveću nas lično, nemamo nikakvog razloga da se branimo ili da odgovaramo na laži i klevete. Međutim, kada državni funkcioner kaže da Crkva, koja je kroz svu istoriju našem narodu bila uteha i nosilac smisla, doprinosi nasilju nad ženama i da ne sme da ima stav o pitanjima od životnog interesa i duhovnog zdravlja naroda, kao pastiri Crkve obavezni smo da damo pojašnjenje i da ukažemo na manipulaciju i zamenu teza.

Živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna

Živimo u konfuznom vremenu u kojem nije najvažnije da li je izgovorena reč tačna i istinita, nego da li je gorka i oštra ili je slatka i umilna. Stoga smo, radi vernog naroda i javnosti, bili obavezni da kažemo šta je istina, a šta manipulacija i neistina. Nama je, međutim, zanimljiv fenomen da je kritika upućena jednoj konkretnoj osobi izazvala određene medije i pojedince da po prvi put brane konkretnog državnog funkcionera. To se nikada do sada nije desilo da oni koji se uvek i po pravilu međusobno optužuju i napadaju, sada jedni druge brane.

Ako su svojim insinuacijama i zamenama teza uspeli ikoga da zbune, svi treba da znaju da Crkva, počevši od Presvete Bogorodice, svaku ženu – majku, sestru, kćerku, koleginicu na poslu, komšinicu, slučajnu prolaznicu, vidi kao najuzvišeniji i najsvetiji Božji dar ljudskom rodu. Crkva, dakle, svaku vrstu nasilja smatra najvećim grehom. Nikog ne odbacuje, za sve se moli, bez obzira kako se ko prema Crkvi i njenim vernicima odnosi, imajući na umu reči Svetog Vukašina Jasenovačkog: „Samo ti, dijete, radi svoj posao“, jer dobro zna da će nas Bog pitati samo šta mi činimo drugima, a ne šta oni čine nama.

Pozivamo sve na Litiju u četvrtak uveče. Svi zajedno, hodajući sa Svetim Nikolajem Srpskim, molićemo se Spasitelju radi osvećenja ulica i trgova, radi isceljenja duša i tela, za mir u nama i među nama, za našu postradalu decu i za svu decu. Bog mira i ljubavi neka daruje mir svim našim ljudima. Hristos vaskrse!

(SPC)