Početna strana > Hronika > Patrijarh Kiril: Kijev koristi UPC za podsticanje rusko-ukrajinskog sukoba. Neviđeni progon sveštenstva i vernika može se smatrati delom globalnog spoljnog poretka, koji ima za cilj uništenje kanonskog pravoslavlja unutar Ukrajine
Hronika

Patrijarh Kiril: Kijev koristi UPC za podsticanje rusko-ukrajinskog sukoba. Neviđeni progon sveštenstva i vernika može se smatrati delom globalnog spoljnog poretka, koji ima za cilj uništenje kanonskog pravoslavlja unutar Ukrajine

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. januar 2023.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve kaže da čelnici Carigradske patrijaršije, koji su 2018. godine napravili još jedan crkveni raskol u Ukrajini, igraju aktivnu ulogu u tekućim destruktivnim procesima.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril rekao je da ukrajinske vlasti i njihovi strani pokrovitelji pokušavaju da iskoriste Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) kao oruđe za podsticanje rusko-ukrajinskog sukoba, prenosi TASS.

"Duboku tugu i pravedno ogorčenje izazivaju pokušaji sadašnjih kijevskih vlasti i njihovih pokrovitelja u inostranstvu da Ukrajinsku pravoslavnu crkvu iskoriste kao oruđe za raspirivanje rusko-ukrajinskog neprijateljstva. Potpuno sam uveren da je pomirenje u budućnosti nemoguće bez nezavisnosti UPC od političke situacije", rekao je danas patrijarh Kiril u Državnoj dumi.

Patrijarh je naglasio da je to upravo ono što izaziva toliku mržnju kod sadašnjih tvoraca svetskih sukoba, koji nisu zainteresovani da naši narodi žive u blagostanju i miru.

On je sa žaljenjem izjavio da čelnici Carigradske patrijaršije, koji su 2018. godine napravili još jedan crkveni raskol u Ukrajini, igraju aktivnu ulogu u tekućim destruktivnim procesima. Kako je naveo patrijarh, tada je od nekanonskih organizacija stvorena takozvana Pravoslavna crkva Ukrajine (PCU).

Prema rečima patrijarha, neviđeni progon sveštenstva i vernika u Ukrajini i pokušaji da se u zemlji potpuno zabrani UPC su "deo globalnog spoljnog poretka".

"Svuda se vrše pretresi po eparhijama, manastirima, parohijama, pod nasilnim izgovorima. Vode se krivični postupci protiv sveštenstva, protiv vernika, koji su i medijski diskreditovani. Oduzimaju se i skrnave najvažnije pravoslavne svetinje za naše narode", dodao je.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve naglasio je da se svakim danom čuju sve jači pozivi da se u potpunosti zabrani delovanje kanonske pravoslavne crkve.

"Sve to se može smatrati delom globalnog spoljnog poretka koji ima za cilj uništenje kanonskog pravoslavlja unutar jedne zemlje – Ukrajine", istakao je.

Mnoge organizacije za ljudska prava u inostranstvu, zaključio je patrijarh, prave se da ne primećuju šta se dešava u Ukrajini, otkrivajući time svoju političku pristrasnost.

Patrijarh Kiril pozvao je da se ne osuđuju oni koji su napustili Rusiju nakon početka specijalne vojne operacije, rekavši da je mnogima od njih potrebna duhovna pomoć.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner