Početna strana > Hronika > Patrijarh Irinej dodelio orden Svetog Save Vučiću za „neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“: Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati!
Hronika

Patrijarh Irinej dodelio orden Svetog Save Vučiću za „neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“: Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati!

PDF Štampa El. pošta
utorak, 08. oktobar 2019.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uručio je najviše odlikovanje SPC, "Orden Svetog Save Prvog stepena" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu" na svečanosti povodom 800 godina autokefalnosti SPC. Vučić se izvinio poglavaru SPC zbog, kako je rekao, napada posle odluke da mu se dodeli to odlikovanje.

Irinej je u govoru upozorio da "ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije". Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s "puno razloga i opravdanja" dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije.

"Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni 'prijatelji' su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno", rekao je on.

Irinej je rekao da je "predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi", rekao je patrijarh.

Po njegovim rečima, neki "zlonamerno" tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju.

"Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji", kazao je Irinej na svečanosti.

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um "ne može da uđe da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom".

"Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Ono što se silom uzme, to se vrati, ali ono što se pokloni, to se nikada ne vrati! Ne smemo pokloniti ni pedalj naše zemlje" rekao je patrijarh srpski Irinej predsedniku Aleksandru Vučiću.

Patrijarh Irinej je dodao i da se predsednik Vučić "bori da očuva svoj narod na Kosovu i Metohiji, na toj svetoj našoj zemlji".

"Činjenica je da je sudbina Kosova u najvećoj meri zavisi od nas. Zato ga molim da u budućnosti čini ono što čini danas.  Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako. Ja se zahvaljujem gospodinu predsedniku za sve ono što je učinio i da nastavi da čini. Ja se oslanjam i na pomoć naših svetih svetitelja na Kosovu i Metohiji koji će nam pomoći da očuvamo našu svetinju Kosovo i Metohiju. Zahvaljujem se gospodinu predsedniku za lavovsku borbu za naše Kosovo i u to ime predaje mu najviše odlikovanje, da krasi njegove grudi za sve ono što čini za dobrobit srpskog naroda. Aksios na mnogaja ljeta", dodao je patrijarh i uručio orden predsedniku Vučiću.

Vučić patrijarhu: Izvinjavam se zbog kritika na Vaš račun

Zahvaljujući na visokom odlikovanju, Vučić je poručio da "ni sam" nije u stanju da opiše šta oseća.

Nisam mu se nadao, nisam ga tražio, nisam ni očekivao, rekao je Vučić i istakao da je želeo da ćuti "svestan veličine čina i neočekivane časti i sopstvene privremenosti".

Želim da Srbija bude večna, rekao je Vučić, koji je dodao da ništa večeras ne bi rekao da patrijarh nije dobio poruke o njemu od onih koji su učestvovali u deljenju i razgraničenju duha na srpski i srbijanski.

Vučić se obratio prisutnima i rekao da su "srpska crkva i srpska država su rođene zajedno".

" Duh naroda, njegova snaga i sveti duh učinio je da se naši brodovi otisnu u svet. Još je Stefan Nemanja učinio prvi zaokret ka pravoslavlju. Sinovi su nastavili očevim putem, Stefan se oprobao u vođenju države, a Sveti Sava je krenuo drugim putem. Sveti Sava je neumorno i uporno radio na tome da srpska crkva postane samostalna. Srpska država i srpska crkva stvorene su u istom momentu", kaže predsednik Srbije.

Orden Svetog Save dodeljuje se od 1882. godine, uglednim ličnostima i institucijama koje su svojim delanjem, trudom i učinkom doprinele ugledu i boljitku srpskog naroda i srpske pravoslavne crkve.

(B92, Beta, Tanjug)

Videti još: Beograd: U Centru "Sava" održava se svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti SPC pod nazivom "Zavet Svetoga Save"; Ordenom Svetog odlikovani patrijarh Irinej, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik