Početna strana > Hronika > Pariz: Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, sa 34 glasa „za“ (4 protiv i jedan uzdržan) dao zeleno svetlo za članstvo „Kosova“ u ovoj organizaciji
Hronika

Pariz: Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, sa 34 glasa „za“ (4 protiv i jedan uzdržan) dao zeleno svetlo za članstvo „Kosova“ u ovoj organizaciji

PDF Štampa El. pošta
sreda, 27. mart 2024.

Mišljenje Dore Bakojani, kojim se preporučuje članstvo Prištine u Savetu Evrope, usvojeno je u političkom komitetu Parlamentarne skupštine SE sa 31 glasom za. Protiv je glasalo četvoro, a jedan je bio uzdržan.

Politički komitet PSSE dao zeleno svetlo za prijem Kosova u Savet Evrope

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) doneo je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Saveta Evrope.

Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspešno za Kosovo.

„Mišljenje izvestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Saveta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti pre članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obećanje mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahteva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izveštaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Saveta Evrope, a ne kao mesto, prema članu 5“, stoji u objavi.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.

(RTS, N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner