Početna strana > Hronika > Papa Franja: Političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Jevreja me podsećaju na Hitlera
Hronika

Papa Franja: Političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Jevreja me podsećaju na Hitlera

PDF Štampa El. pošta
petak, 15. novembar 2019.

 Papa Franjo kaže da ga političari koji izražavaju mržnju protiv homoseksualaca, Roma i Jevreja podsećaju na Hitlera.

"Nije slučajnost da se ponovno pojavljuju simboli tipični za nacizam", rekao je Franjo u obraćanju učesnicima međunarodne konferencije o krivičnom pravu, prenosi Indeks.hr.

"I moram vam priznati da kad čujem govore nekih odgovornih za red ili za rad vlade, mislim na Hitlerove govore 1934, 1936", rekao je, udaljivši se od pripremljene teme.

"Progoni Jevreja, Roma i ljudi s homoseksualnim sklonostima, danas tipični, predstavljaju 'par excellence' kulturu odbacivanja i mržnje. To se radilo u tadašnja vremena, a danas se događa ponovno", rekao je Papa.

Za vreme nacističkog režima u Nemačkoj, ubijeno je šest miliona Jevreja, a homoseksualci i Romi bili su među onima koji su takođe odvođeni u logore za istrebljenje.

Papa Franjo nije imenovao političare niti zemlje na koje se odnosi njegova kritika.

U Brazilu, predsjednik Bolsonaro imao je dugu istoriju javnih govora koji su obilovali homofobnim, rasističkim i seksističkim izjavama pre nego što je preuzeo dužnost 1. januara.

Prilikom jednog intervjua rekao je da bi radije imao mrtvog sina nego sina homoseksualca.

Proteklih nedelja, papa Franjo je takođe osudio ponovnu pojavu antisemitizma u Europi.

U sjedu je u komentarima tokom opšte audijencije rekao: "Danas se ponovno počeo rađati običaj progona Jevreja. Braćo i sestre: to niti je humano niti hrišćanski, Jevreji su naša braća i sestre i ne smeju se progoniti", kazao je.

Prošle nedelje Papa je bio "zgrožen" antisemitskim zlostavljanjem 89-godišnje italijanske senatorke i preživele iz holokausta, koja je dobila policijsku zaštitu nakon pretnji smrću.

U juli, u studiji Evropske unije navodi se da mladi evropski Jevreji doživljavaju antisemitizam u većoj meri nego njihovi roditelji, a porast zlostavljanja dolazi u obliku mejlova, poruka i postova na društvenim mrežama.

Više od 80 posto Jevreja svih uzrasta reklo je da oseća porast antisemitizma na internetu tokom zadnjih pet godina i oko 70 posto njih reklo je da se suočava s većim neprijateljstvom u javnosti, navodi se u studiji.

(Indeks.hr)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner