Početna strana > Hronika > Pakistan: Smenjeni premijer Imran Kan predvodi svoje pristalice u maršu ka Islamabadu
Hronika

Pakistan: Smenjeni premijer Imran Kan predvodi svoje pristalice u maršu ka Islamabadu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 26. maj 2022.

 Svrgnuti pakistanski premijer Imran Kan predvodio je više hiljada pristalica iz raznih delova zemlje prema glavnom gradu Islamabadu, što je dovelo do sukoba policije i demonstranata.

Nakon što je 10. aprila smenjen izglasavanjem nepoverenja u parlamentu, kada je za premijera izabran šef opozicione Pakistanske muslimanske lige Šehbaz Šarif, Kan je organizovao svakodnevne masovne proteste, povećavajući pritisak na novu krhku koalicionu vladu, izvestio je AFP.

On je pozvao pristalice Pokreta pravde Pakistana, stranke čiji je lider, da se okupe danas u Islamabadu i da se ne razilaze dok ne budu rapisani novi izbori.

Vrhovni sud Pakistana odobrio je demonstracije u glavnom gradu i naložio glavnom komesaru Islamabada da obezbedi mesto za miting Kanovih pristalica, a Vladi i Kanovoj partiji da započnu dijalog o situaciji u zemlji koja podseća na ratnu, objavila je "Aaj TV" na Tviteru.

Prilazi Islamabadu su blokirani, navodi AFP, uz pojačano prisustvo snaga bezbednosti, a zatvorene su i ključne ulazne i izlazne tačke obližnjih većih gradova, uključujući Lahore, Multan i Pešavar.

Policija je koristila suzavac protiv stotina Kanovih pristalica koji su pokušali da uklone blokade puteva u Lahoreu i Fajzabadu. Premijer Šarif izjavio je da će sprečiti dolazak Kanovih pristalica u Islamabad i ocenio da je posredi pokušaj "podele nacije i stvaranja haosa".

Škole u Islamabadu i obližnjem Ravalpindiju su zatvorene, a sve bolnice su proglasile vanredno stanje i osoblje je u stanju pripravnosti.

Zbog kršenja javnog reda policija je protekle noći privela više od 200 Kanovih pristalica u Lahoreu, tokom racija je ubijen jedan policajac, a vladini zvaničnici i policija su saopštili da su demonstranti planirali da se pridruže maršu na Islamabad sa oružjem.

Za Kana, koji tvrdi da je smenjen usled strane zavere koju su vodile Sjedinjene Države, glasalo je biračko telo umorno od dinastičke politike dve glavne stranke u zemlji, navodi AFP.

Kan je smenjen, kako se veruje, zbog sukoba sa pakistanskim generalima, a delimično i zbog nemogućnosti da poboljša teško ekonomsko stanje u zemlji, uključujući njen ogroman dug, smanjenje deviznih rezervi i nagli porast inflacije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner