Početna strana > Hronika > Otvorena NATO vazdušna baza u Albaniji. Dejvid Vizner: Albanija se pokazuje kao pouzdan partner u odbrani zajedničkih zapadnih vrednosti
Hronika

Otvorena NATO vazdušna baza u Albaniji. Dejvid Vizner: Albanija se pokazuje kao pouzdan partner u odbrani zajedničkih zapadnih vrednosti

PDF Štampa El. pošta
utorak, 05. mart 2024.

 Prvim letom bespilotnih letelica "bajraktar", u Kučovu (Albanija) otvorena je nova baza NATO-a u regionu, čvorište za aktivnosti vazduhoplovstva, sa naprednom infrastrukturom za borbene i transportne avione Alijanse.

Otpravnik poslova američke ambasade u Tirani Dejvid Vizner rekao je tokom ceremonije otvaranja "da se Albanija pokazuje kao pouzdan partner u odbrani zajedničkih zapadnih vrednosti".

"Uprkos izazovima, NATO ostaje najstabilniji i najuspešniji savez u istoriji", dodao je on.

Premijer Edi Rama je na ceremoniji kazao da rekonstrukcija NATO baze u Kučovu prevazilazi granice Albanije.

"Ima značaj koji prevazilazi granice Albanije i predstavlja element bezbednosti za naš region, za Zapadni Balkan, za koji znamo da je region koji je često praćen tenzijama", rekao je Rama.

Navodeći da će baza doneti nove mogućnosti zapošljavanja lokalnog stanovništva i da će uticati na lokalnu privredu, Rama se zahvalio najpre NATO saveznicima sa, kako je rekao, nadom i uverenjem da će ovu bazu pratiti nova NATO pomorska baza u Porto Romani, severno od Drača.

Vojna baza u Kučovu locirana je na stotinak kilometara južno od Tirane, u centralnom, kopnenom delu Albanije.

Radovi na njenoj rekonstrukciji počeli su u januaru 2022. godine. Od tada se radi na ograđivanju i obezbeđenju, kao i na zaštiti u obodu. Prema javnosti dostupnim podacima, NATO je uložio oko 50 miliona evra, a albanska vlada više od pet miliona evra.

Albanske vlasti su preduzele izgradnju ograde, sigurnosnih kamera i spojnih puteva. Ostalo je investicija NATO-a.

U Kučovu je bila vojna baza albanske vojske, u vreme vladavine Envera Hodže, opremljena avionima tipa "mig" sovjetske i kineske proizvodnje. Izgrađena je 1950-ih, ali je izašla iz upotrebe devedesetih.

Komandant Vazduhoplovstva Albanije, brigadni general Ferdinand Dimo, nekoliko dana pre zvaničnog otvaranja rekao je da se radi o taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a, u koju se mogu smeštati, obučavati i gde mogu leteti NATO trupe i avioni NATO-a.

Prve letelice koje su dopremljene u novu bazu NATO-a su tri potpuno naoružana drona tipa "bajraktar", koje je Turska nedavno isporučila vazduhoplovstvu Albanije.

(RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner