Početna strana > Hronika > "Oslobođenje": SZO pravi listu najopasnijih patogena, na njoj i “bolest iks” koja bi mogla da izazve ozbiljnu međunarodnu epidemiju
Hronika

"Oslobođenje": SZO pravi listu najopasnijih patogena, na njoj i “bolest iks” koja bi mogla da izazve ozbiljnu međunarodnu epidemiju

PDF Štampa El. pošta
sreda, 23. novembar 2022.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da radi novi popis patogena koji mogu izazvati pandemiju ili epidemije i koje treba pažljivo pratiti, prenosi Oslobođenje. Cilj ovog projekta je usmeravanje globalnih istraživanja, razvoja i ulaganja u vakcine, testove i tretmane.

SZO je okupila više od 300 svetskih stručnjaka koji će analizirati podatke o više od 25 porodičnih virusa i bakterija. Takođe će razmotriti takozvanu “bolest iks”, odnosno nepoznati patogen koji bi mogao izazvati ozbiljnu međunarodnu epidemiju, piše AFP.

“Za brz i efikasan odgovor na epidemiju i pandemiju ključno je istražiti prioritetne patogene. Bez značajnih ulaganja u istraživanje i razvoj pre pandemije covida-19 ne bi bilo moguće razviti siguran i efikasan lek u ovako kratkom vremenu”, rekao je Majkl Rajan iz SZO.

Lista s najsmrtonosnijim patogenima prvi put je objavljena 2017. Trenutno se na njoj nalaze uzročnici kovida, ebole, marburške groznice, Lasa groznice, MERS-a, SARS-a, Zike i “bolesti iks”. SZO bi trebalo da objavi ažurirani popis najopasnijih patogena do aprila 2023. godine.

(Oslobođenje, Danas)