Početna strana > Hronika > Organizatori parade zaustavili saobraćaj na Terazijama
Hronika

Organizatori parade zaustavili saobraćaj na Terazijama

PDF Štampa El. pošta
subota, 01. oktobar 2011.

Organizatori „parade ponosa” kritikovali su juče odluku o zabrani održavanja te manifestacije u Beogradu, smatrajući da je država kapitulirala pred huliganima, preneo je Tanjug.

Nakon konferencije za novinare, LGBT aktivisti su održali, kako su kazali, „malu akciju na Terazijama”, gde je više članova na nekoliko minuta zaustavilo saobraćaj u centru grada, uz pratnju policije, noseći transparent na kome je pisalo „Ljubav. Normalno”, uz povike „Ljubav je ljudsko pravo”.

Vozači su za to vreme negodovali, a aktivisti su na kratko ofarbali saobraćajnicu u centru grada u boje duge.

Predstavnik Organizacionog odbora „parade ponosa” Goran Miletić izjavio je na konferenciji za novinare da ne veruje da su bezbednosne procene toliko loše da skup nije mogao da se održi i dodao da je od preksinoć stiglo mnogo poruka solidarnosti aktivista iz drugih zemalja. „Prajd je mogao da se održi, ali je nedostajala politička volja”, rekao je Miletić, dodajući da su do četvrtka uveče organizatori imali uveravanja da će se parada održati.

On je rekao da su zbog odluke da se zabrani parada, ali i drugi skupovi u gradu, desničarske organizacije, poput „Dveri”, juče slavile.

Članica Organizacionog odbora Jovanka Todorović rekla je da među predstavnicima LGBT organizacija nema nikoga ko se oseća bezbedno i ponovila da je država kapitulirala pred huliganima.

Boban Stojanović, jedan od organizatora, smatra da u Srbiji nisu garantovana sva prava svima, i da predstavnici drugačijeg seksualnog opredeljenja nemaju dobru zaštitu. „Nije da prajd nije uspeo, već je ovo zvanična zabrana ustavom garantovanog skupa”, rekao je Stojanović, smatrajući da su predstavnici drugačijeg seksualnog opredeljenja nevidljivi i da su na marginama društva.

Organizatori „parade ponosa” rekli su da su više puta tražili osnivanje koordinacionog tela u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, ali da to nije učinjeno.

Organizatori su poručili da će insistirati da se sledeće godine održi „parada ponosa” i najavili da će se zbog ugrožavanja ljudskih prava obratiti i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

(Politika)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner