Početna strana > Hronika > Olaf Šolc: Ukrajina pripada evropskoj porodici, ali članstvo u EU može da dođe tek nakon što se ispune kriterijumi za ulazak
Hronika

Olaf Šolc: Ukrajina pripada evropskoj porodici, ali članstvo u EU može da dođe tek nakon što se ispune kriterijumi za ulazak

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 08. jun 2023.

EU je spremna da podrži nastojanja Ukrajine da se pridruži bloku, a već su u toku rasprave o tome kako da se zaštiti njena budućnost nakon sukoba sa Rusijom, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu objavljenom u četvrtak.

Govoreći za italijanski dnevni list „Korijere dela Sera“, Šolc je ponovio da, iako niko ne može da kaže kada će na kraju prestati tekuća neprijateljstva između Moskve i Kijeva, „jasno je da će u posleratnoj situaciji Ukrajini biti potrebne konkretne i pouzdane obaveze partnera i saveznika da bi povećali svoju bezbednost“. Kancelar je dodao da se o ovoj temi razgovara sa ukrajinskim kreatorima politike i najbližim saveznicima Nemačke.

„Ukrajina pripada evropskoj porodici“, naglasio je. „Odlučni smo da vas podržimo na vašem putu ka pridruživanju EU.“

On je, međutim, istakao da „članstvo u Evropsku uniju može da dođe tek nakon što se ispune kriterijumi za ulazak”, navodeći da i sam blok „mora da uradi svoj domaći zadatak” da bi mogao da primi nove članice.

Ukrajina, koja već nekoliko godina trubi o svojim težnjama za EU, zvanično je podnela zahtev za pridruživanje EU krajem februara 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela svoju vojnu kampanju u toj zemlji. U junu iste godine, blok je Ukrajini dodelio status kandidata, u potezu koji je predsednik Saveta EU Šarl Mišel označio kao „istorijski trenutak“.

Međutim, očekuje se da će proces integracije trajati godinama, ako ne i decenijama. U februaru, kada je upitana kada bi Ukrajina mogla da očekuje da se pridruži bloku, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen odgovorila je da „nema rigidnih rokova, ali postoje ciljevi koje morate da postignete“.

Prošlog juna je takođe izjavila da iako je Ukrajina uradila „dobar posao“ na svom putu da postane članica EU, Kijev i dalje mora da usvoji „važne“ reforme, uključujući one koje žele da se pozabave oligarsima i korupcijom, kao i da podrže vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava.

(Vostok)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner