Početna strana > Hronika > Olaf Šolc: U Poljskoj se izdaje apsurdan broj viza migrantima izvan EU. Varšava da razjasni navode poljskih zvaničnika o šemi „viza za novac“
Hronika

Olaf Šolc: U Poljskoj se izdaje apsurdan broj viza migrantima izvan EU. Varšava da razjasni navode poljskih zvaničnika o šemi „viza za novac“

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 25. septembar 2023.

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je od Varšave da razjasni navode o šemi viza za novac koju navodno vode poljski zvaničnici. On je takođe izrazio podršku sprovođenju „dodatnih mera“ na granicama sa Poljskom i Češkom Republikom kako bi se rešio navodno sve veći broj novopridošlih koji dolaze u Nemačku preko ovih zemalja.

„U Poljskoj se izdaje apsurdan broj viza“ migrantima izvan EU, izjavio je Šolc na mitingu Socijaldemokratske partije u nemačkoj pokrajini Hesen prošle subote. On je takođe izjavio da bi poljske vlasti mogle da „zloupotrebe“ vizni mehanizam.

Ranije je poljska Građanska platforma desnog centra optužila vladajuću stranku Pravo i pravda da toleriše korupcijsku šemu koja je navodno ilegalno prodavala poljske vize u konzulatima širom sveta.

Premijer Mateuš Moravjecki je uzvratio, optužujući lidera Građanske platforme Donalda Tuska da preuveličava pitanje. On je, međutim, priznao da je vlada otkrila „nepravilnosti u vezi sa nekoliko stotina viza“.

Berlin je najavio sopstvene mere za rešavanje ovog pitanja. Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fazer izjavila je prošle nedelje da njeno ministarstvo razmatra uvođenje kratkoročnih stacionarnih kontrola na granici sa Poljskom i Češkom u pokušaju da se bori protiv trgovine ljudima.

Prema pisanju nemačkih medija, u istočnoj pokrajijni Brandenburg, koja se graniči sa Poljskom, u avgustu je policiji prosleđeno u proseku 35 ilegalnih imigranata dnevno. U septembru je ovaj broj porastao na 57. „Uspostavljanje stacionarne granične kontrole je stoga hitnije nego ikad i savezni ministar unutrašnjih poslova ima moju podršku“, izjavio je regionalni ministar unutrašnjih poslova Mihael Štubgen.

Govoreći na drugom mitingu u Bavarskoj, Šolc je izjavio da se broj novopridošlih "dramatično povećao".

„Ne želim da [ljudima] samo mahnu iz Poljske, a onda posle imamo diskusiju o našoj politici azila“, izjavio je on.

Tražioci azila koji dolaze iz Poljske treba da se „tamo registruju i tamo prođu proceduru azila“, izjavio je on, dodajući da navodna šema vize za keš „samo pogoršava problem“.

„Vizni skandal koji se dešava u Poljskoj treba da se razjasni“, izjavio je Šolc.

Ovo pitanje je privuklo pažnju i Brisela. Iako je Evropska komisija odbila da komentariše da li je primila bilo kakve pritužbe iz Berlina, Anita Hiper, portparol komisije za unutrašnje poslove, nazvala je navodnu prevaru sa vizom „veoma zabrinjavajućom“, objavio je Fajnenšel tajms u nedelju. Komesarka EU za unutrašnje poslove Ilva Johansson takođe je zatražila od Varšave pojašnjenja, dodala je ona.

Razvoj događaja dolazi nakon što je visoki diplomata EU Žozep Borelj upozorio da bi imigracija mogla postati „sila raspada“ za blok od 27 zemalja jer neke države članice jednostavno „ne žele da prihvate ljude izvana“. On je takođe insistirao da je nekim državama EU potreban priliv migranata zbog „niskog demografskog rasta“ i nazvao je situaciju „paradoksom“.

(Vostok)