Početna strana > Hronika > Olaf Šolc: Ruski agresorski rat se nastavlja sa velikom brutalnošću. Sistemi PVO za Ukrajinu moraju biti pronađeni brzo, a ne u budućnosti
Hronika

Olaf Šolc: Ruski agresorski rat se nastavlja sa velikom brutalnošću. Sistemi PVO za Ukrajinu moraju biti pronađeni brzo, a ne u budućnosti

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 18. april 2024.

 BRISEL - Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je danas partnere iz EU da isporuče dodatne sisteme naoružanja Ukrajini i istakao da te sisteme treba pronaći odmah, a ne u budućnosti.

"Nemačka je već isporučila dva PVO sistema Patriot i obećala još jedan. Takođe želimo da ohrabrimo druge da učine isto i vide kakve mogućnosti imaju u pogledu sopstvenih zaliha da poboljšaju kapacitete Ukrajine da se zaštiti", rekao je on pre sastanka EU u Briselu, prenosi Tagešsau.

Šolc je naglasio da je, uz inicijativu o municiji i artiljerijskoj municiji, koju svi podržavaju, inicijativa o protivvazdušnoj odbrani nešto što je "snažno na dnevnom redu".

"Ruski agresorski rat se nastavlja sa velikom brutalnošću i znamo da moramo da učinimo više nego što smo do sada činili da podržimo Ukrajinu. Zato svi sada moraju da pogledaju svoj inventar da vide da li mogu da izdvoje dodatne PVO sisteme, posebno Patriot. Moj cilj na ovom samitu je da ubedim mnoge da odu kući i pogledaju šta imaju, jer to treba da se uradi brzo, a ne u budućnosti, rekao je nemački kancelar.

On je podsetio i da je Nemačka trenutno evropski lider u pružanju vojne pomoći Ukrajini sa 28 milijardi evra isporučene ili obećane podrške, što je, kako je naveo, daleko ispred ostalih država.

U Briselu je večeras počeo vanredni dvodnevni samit Evropskog saveta, tokom kojeg bi lideri EU trebalo da razgovaraju o ekonomskim pitanjima, kao i odnosima sa Turskom, situaciji u Ukrajini, ali i na Bliskom istoku, nakon najnovije eskalacije sukoba tokom vikenda, kada je Iran napao Izrael raketama i dronovima.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner