Početna strana > Hronika > Ognjen Pribićević: Angela Merkel ima poseban senzibilitet i prema Srbiji i prema predsedniku
Hronika

Ognjen Pribićević: Angela Merkel ima poseban senzibilitet i prema Srbiji i prema predsedniku

PDF Štampa El. pošta
utorak, 14. septembar 2021.

Diplomata i bivši ammbasador Srbije u Nemačkoj Ognjen Pribićević izjavio je u Novom danu da Merkel ima poseban senzibilitet i prema Srbiji zbog svog ulaganja i prema sadašnjem predsedniku. "Njihov odnos ima određene specifičnosti, nisam očekivao da će ona nastupiti na način na koji je ranije nastupala. U celini gledano, mislim da je očekivano kako je ona nastupila i da je to pokazalo da ima senzibilitet izražen poseban i kada je reč o našoj zemlji i kada je reč o odnosu sa predsednikom", kaže on.

Prema njegovim rečima, Merkel je došla u Beograd, jer je njoj Srbija važna.

„Odmah treba reći, Srbija nije prioritet njen, niti nemačke spoljne politike, ali van prioriteta, Srbija zauzima veoma visoko mesto u nemačkoj spoljnoj politici, posebno kod nje, jer je ona tokom svog mandata uložila puno svog kapitala baveći se našim pitanjima, otuda je ona došla ovde, mene to uopšte ne iznenađuje“, kaže.

Iznenadilo ga je, kaže, da je litijum uopšte bio tema.

„Iako jeste litijum budućnost i važno, možda jedno od najvažnijih pitanja, koje ima svoju dimenziju koja se tiče svih nas, a to je ekološka dimenzija, ali sigurno imajući u vidu budućnost da je važno pitanje. I SAD imaju najviše nafte, pa idu na Bliski Istok da se time bave tamo“, kaže Pribićević.

Merkel ima, kaže Pribićević, poseban senzibilitet i prema Srbiji zbog svog ulaganja i prema sadašnjem predsedniku.

„Njihov odnos ima određene specifičnosti, nisam očekivao da će ona nastupiti na način na koji je ranije nastupala. U celini gledano, mislim da je očekivano kako je ona nastupila i da je njen nastup pokazao da ima senzibilitet izražen poseban i kada je reč o našoj zemlji i kada je reč o odnosu sa predsednikom“, kaže on.

Govoreći o poseti, kaže da su „Nemci uokvirili nešto diplomatski da to izgleda maksimalno pristojno, umiveno“.

„Nije to neočekivano, moramo imati u vidu da je to njena poseta pred odlazak sa pozicije, kurtoazna poseta i oni žele da ostane u što boljen sećanju, a imamo u vidu i šta je njen interes. A njen, odnosno nemački interes jeste da ovo ostane stabilno i Nemačka ostane najvažniji partner u regionu, posebno imajući u vidu druge dve sile koje naveliko ulaze, moramo gledati širu sliku koja nije svima po volji, ali je realnost“, kaže on.

Pribićević ističe da ima osećaj da Merkel duguje nešto Balkanu.

„Na prvom mestu proširenje, i to je proširenje i članstvo. Imajući u vidu koliko ovo sve dugo traje, i da je ona u tom periodu bila na vlasti, svakako je okružena pametnim ljudima, da je apsolutno morala znati ono što je rekla pre mesec dana, a to je da je to geostrateško pitanje. To nama EU duguje“, kaže on.

On je rekao i da je „najvažnije što je Merkel došla“.

„Ova poseta jeste i njen signal preduzećima, da dođu i investiraju, u tom smislu je to najvažnija stvar, a sve drugo je naše strateško razmišljanje“, kaže on.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će preuzimanje vlasti u Avganistanu od strane talibana dovesti do prelivanja krize u okolne zemlje?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner