Početna strana > Hronika > Oficir za vezu MUP-a sa LGBT zajednicom: Policajci će dobiti priručnik za odnos prema LGBT zajednici
Hronika

Oficir za vezu MUP-a sa LGBT zajednicom: Policajci će dobiti priručnik za odnos prema LGBT zajednici

PDF Štampa El. pošta
sreda, 18. maj 2016.

Policajci širom Srbije će uskoro dobiti priručnik za odnos prema LGBT zajednici, kaže Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu MUP sa LGBT zajednicom.

Foto: B92

Stojmenović, koji je i prvi pripadnik MUP-a koji je javno objavio da je homoseksualac, rekao je u Kažiprstu B92 da misli da je mnogo urađeno u odnosu policije prema LGBT zajednici, ali i da postoji mnogo prostora da se ona dalje unapredi.

"Akcioni plan je donet 2014. godine i tada su predviđena imenovanja oficira, obuka službenika i izrada priručnika. U prethodne dve godine obučili smo službenike sa stalnih dežurstava širom Srbije i mogu da ponosno kažem da su svi senzibilisani za komunikaciju sa LGBT zajednicom. Takođe, priručnik je u izradi i uskoro bi trebalo da ode u štampu", rekao je Stojmenović.

Njegova karijera je imala važnu prekretnicu kada je 2011. godine na lični zahtev, posle četiri godine u graničnoj kontroli, prebačen u Direkciju policije u Beogradu. Tri godine kasnije, imenovan je za oficira za vezu.

"Imao sam delimičnu podršku kolega ranije, a posle premeštaja se sve promenilo. Najviše mi je značila podrška porodice i prijatelja, a sada imam i odličan odnos sa kolegama. Moja seksualna orijentacija ih zanima isto kao i nekog nečiji horoskopski znak. To se uopšte ne stavlja u prvi plan, ja sam na prvom mestu njihov kolega, sa njima radim svakodnevno i znaju da mogu da se oslone na mene", rekao je Stojmenović.

Kako je rekao, on nije jedin oficir za vezu ove vrste i njih ima u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, a nisu pripadnici LGBT zajednice.

Na pitanje kako objašnjava da je i dalje jedini pripadnik MUP-a koji se javno "autovao", on navodi da su razlozi ostalih subjektivni.

"Poštujem i takav izbor", rekao je on.

Stojmenoviću je u utorak uručena nagrada "Duga" za doprinos borbi protov homofobije i transfobije za 2015. godinu. Nagradu dodeljuje Gej-strejt alijansa, a žiri je obrazložio time da se Stojmenović istakao dobrom saradnjom sa LGBT zajednicom, što je uticalo na rast broja prijavljenih slučajeva nasilja i diskriminacije prema LGBT populaciji.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner