Početna strana > Hronika > Odbijena tužba Inicijative mladih za ljudska prava protiv NSPM
Hronika

Odbijena tužba Inicijative mladih za ljudska prava protiv NSPM

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28. oktobar 2012.

Beograd – Sudija Višeg suda u Beogradu Jelena Kilibarda odbacila je kao neosnovanu tužbu Inicijative mladih za ljudska prava protiv autora Zorana Grbića i glavnog i odgovornog urednika NSPM-a Đorđa Vukadinovića. Podsetimo, Inicijativa mladih za ljudska prava podnela je maja 2009. tužbu protiv Grbića i Vukadinovića zbog teksta "Očevi, oci i maćehe Srbije", tvrdeći da je, u tekstu koji predstavlja "pokušaj odbrane književnika Dobrice Ćosića", Zoran Grbić albanski narod "omalovažio i predstavio kulturno i civilizacijski inferiornim u odnosu na druge evropske narode".

U obrazloženju presude na 18 strane stoji da je sud ocenio da vrednosni sud koji je autor Grbić izneo, "po načinu na koji je iznet, korišćenim izrazima i kontekstu u kome je iznet, ne predstavlja govor mržnje". 

Advokat Milenko Radić, u ime odbrane, izneo je da se iz samog teksta ne utvrđuje da postoji diskriminatorska namera, kao i da autor i sam časopis NSPM nemaju diskriminatorski i nasilnički pristup pri izveštavanju, te da se se samom posetom sajtu NSPM-a svako u to može uveriti. Pored ovoga, odbrana je osporavala pravo i motivaciju tužioca pri podizanju ove tužbe, kao i delove Statuta Inicijative. 

Glavni urednik NSPM-a Đorđe Vukadinović izneo je da je tužba usmerena protiv objektivnog izveštavanja i analitičko-istraživačkog pristupa srpskoj i eks-jugoslovenskoj stvarnosti. "Objavljivanje osporenog teksta imalo je za cilj da se kritički i višeslojno ukaže na neosnovanost podignute, i u međuvremenu odbačene, tužbe grupe NVO protiv Dobrice Ćosića i da se čitaocima pruži i drugi ugao posmatranja tog pitanja", rekao je Vukadinović i podsetio da je povodom ovog teksta na stranicama NSPM-a pokrenuta oštra polemika pro et contra, "u kojoj su autor i tekst podvrnuti veoma oštroj, a na mahove i gruboj kritici".

Tužba Inicijative mladih za ljudska prava odbijena je po svim tačkama i tužiocu je naloženo da nadoknadi troškove suđenja.

(NSPM)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner