Početna strana > Hronika > Novi Sad: Građani se pozivaju da se na popisu izjasne kao Vojvođani
Hronika

Novi Sad: Građani se pozivaju da se na popisu izjasne kao Vojvođani

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 29. septembar 2011.

NOVI SAD - U Novom Sadu svakim danom se postavlja sve više bilborda kojima se građani pozivaju da se izjasne kao Vojvođani.

Autor bilborda je potpisan kao grupa na društvenoj mreži Fejsbuk (Facebook) koja nosi naziv "Ja sam Vojvođanin/ka".

Bilbordi su tipski i na svakom se nalazi zastava Vojvodine, trobojka sa tri žute zvezdice u sredini, iznad koje piše "Ja sam Vojvođanin/Ja sam Vojvođanka". Zastava je predstavljena u obliku otiska prsta.

Vojvođanska zastava ima isti raspored boja kao i srpska, crveno-plavo-belo, s tim što je plavo polje dominantno, dok su crveno i belo značajno uži nego na zastavi Srbije. Na plavom polju su i tri žute zvezdice, koje simbolišu tri vojvođanska regiona - Srem, Banat i Bačku.

"Imaš pravo da budeš to što jesi! Na predstojećem Popisu stanovništva građani i građanke odgovaraće i na pitanje o svojoj nacionalnoj opredeljenosti. Mnogi ne znaju da imaju pravo da se izjasne kao Vojvođani. Važno je da znaš: Nacionalna pripadnost je stvar tvog osećanja!", piše na jednom bilbordu.

"Ja sam Vojvođanin. Neću put, nego povratak u Evropu!", piše na drugom bilbordu. Na trećem se navodi: "Ja sam Vojvođanin. To smo - što smo!"

(Beta)