Početna strana > Hronika > Novi put Bahrein-Saudijska Arabija za pet milijardi dolara
Hronika

Novi put Bahrein-Saudijska Arabija za pet milijardi dolara

PDF Štampa El. pošta
utorak, 09. septembar 2014.

Drugi autoput koji će povezati Bahrein i Saudijsku Arabiju koštaće oko pet milijardi dolara, izjavio je danas ministar saobraćaja Bahreina Kamal bin Ahmed

MANAMA - Drugi autoput koji će povezati Bahrein i Saudijsku Arabiju koštaće oko pet milijardi dolara, izjavio je danas ministar saobraćaja Bahreina Kamal bin Ahmed.

"Izgradnja puta, bedema i mostova koštaće oko pet milijardi dolara (3,9 milijardi evra), a projekat će uključivati i železničku liniju između dve države", rekao je ministar za agenciju Frans pres na marginama dvodnevne poslovne konferencije u Manami.

"Detalji projekta, koji će uključivati autoput i prugu za teretni i putnički saobraćaj, biće razrađeni na sastanku dve zemlje idućeg meseca, a tačna ruta gotovo je finalizovana", rekao je Bin Ahmed, dodajući da Bahrein i Saudijska Aranija rade na rešavanju tehničkih pitanja, uključujući finansiranje projekta, u koji žele da uključe i privatni sektor.

Monarhije koje razdvaja Persijski zaliv povezane su od 1986. 25 kilometara dugim autoputem "Kralj Fad" koji se sastoji od pet mostova koji povezuju ostrvca na koja se autoput oslanja.

Železnica između Bahreina i Saudijske Arabije biće deo železničke mreže Zalivskog saveta za saradnju (GČ), čiju su izgradnju odobrili lideri Bahreina, Kuvajta, Omana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije 2004, a završetak radova očekuje se 2017.

Regionalna železnička mreža trebalo bi da bude duga 2.000 kilometara, a ukupna cena njene izgradnje procenjuje se na 20 milijardi dolara.

(Tanjug)