Početna strana > Hronika > Nova.rs: Marko Đurić i Dubravka Đedović Handanović najozbiljniji kandidati za premijersko mesto
Hronika

Nova.rs: Marko Đurić i Dubravka Đedović Handanović najozbiljniji kandidati za premijersko mesto

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. februar 2024.

Zvanično su počele konsultacije između predsednika Srbije i parlamentarnih stranaka oko toga ko će biti mandatar za sastav Vlade, ali već sada se zna da će novi premijer biti iz redova SNS. Još uvek nije poznato kome će predsednik Aleksandar Vučić poveriti mandat za sastav Vlade, ali prema informacijama Nova.rs u trku za poziciju premijera aktivno se uključio i dosadašnji ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, dok se sve češće pominje i ime ministarke Dubravke Đedović Handanović.

Iako se Narodna skupština delimično konstituisala, odnosno verifikovani su mandati poslanicima, ali nije izabrano rukovodstvo, već su na dnevnom redu razgovori o budućoj izvršnoj vlasti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić započeo je danas konsultacije o kandidatu za predsednika vlade, a prvi sastanak održan je sa predstavnicima izborne liste Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi

Predsednik Aleksandar Vučić započeo je konsultacije sa manjinskim strankama oko formiranje Vlade, dok će u narednim danima u Predsedništvo doći i predstavnici SNS i SPS, koji će gotovo izvesno formirati novu izvršnu vlast.

Prema informacijama Nova.rs, još uvek traju završni dogovori oko premijerske pozicije, a konačnu odluku doneće najmoćniji član SNS Aleksandar Vučić.

Za sada su male šanse da mesto prvog čoveka Vlade dobije formalni predsednik SNS Miloš Vučević, dok se u trku uključio ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, a već nekoliko nedelja pominje se i ime ministarke rudarstva i energetike Dubravke Handanović Đedović.

“Vućić ozbiljno razmatra mogućnost da ambasador Đurić ili ministarka Handanović Đedović dobiju funkciju premijera. U stranci nije tajna da imaju ogromno poverenje predsednika države, što ste uostalom i čuli nekoliko puta od samog Vučića. Sve češće se pominju njihova imena, ali nije isključeno da se još nešto promeni do trenutka kada bude trebalo da se izabere Vlada”, kaže za Novu izvor blizak SNS.

Kada je reč o Đuriću, predsednik Vučić je tokom boravka u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN rekao da će se dosadašnji ambasador vratiti u Beograd i da će obavljati neku od veoma važnih funkcija u našoj zemlji.

Do sada se pominjalo da bi potencijalno mogao da nasledi Ivicu Dačića ne čelu Ministarstva spoljnih poslova, ali još uvek Predsedništvo stranke formalno nije donelo konačnu odluku na kojoj poziciji će biti najuže rukovodstvo naprednjaka.

Vučić je u više navrata hvalio Đurića da je bio odličan ambasador, a odavno se zna da je čovek od najbližeg poverenja predsednika države. Sa druge strane, pored Đurića još jedno ime je značajno “iskočilo” poslednjih nedelja.

Kako je Nova.rs ranije pisala, dosadašnja ministarka Dubravka Handanović Đedović mogla bi da bude i dalje u Nemanjinoj 11, ali sa značajno većom funkcijom nego do sada.

Prema našim informacijama, ona je uz Đurića među najozbiljnijim kandidatima da nasledi Anu Brnabić, iako se do sada nije javno izjašnjavala o novom angažmanu.

Brnabić gotovo izvesno na izlaznim vratima, Miloš Vučević sve dalje od premijerskog mesta

Dok traju spekulacije oko sastava buduće Vlade, izvesno je da će premijer biti drugačiji nego u prethodne tri. Dosadašnja predsednica Vlade Ana Brnabić izvesno neće biti nova-stara premijerka, što je u nekoliko navrata šturo potvrdio i predsednik države Aleksandar Vučić.

Dve nedelje posle izbora 17. decembra, bivši lider SNS potvrdio je da će Brnabić “teško biti premijerka”.

„Evo imate Anu Brnabić, teško da će ona biti ponovo premijerka, ali je postala važan resurs ove zemlje, isto kao i Siniša Mali“, rekao je Vučić.

U narednim nedeljama će se više znati da li će “resurs Brnabić”, kako je nazvao predsednik dobiti neko ministarsko mesto ili ambasaduru, ali izvesno je da neće biti premijerka. Vučić je pominjao i Sinišu Malog, dugogodišnjeg ministra finansija, koji pored Marka Đurića važi za čoveka od najbližeg poverenja predsednika i neformalno prvog čoveka SNS.

Mali je kao bivši gradonačelnik bio ključna spona za projekat Beograda na vodi, a sada je i karika koja je bitna za realizaciju projekta EXPO 2027. godine.

Konačno, u redu za premijerko mesto nalazi se i formalni predsednik SNS i ministar odbrane Miloš Vučević. Upravo sa njim će predsednik države obaviti konstulacije oko dodeljivanja mandata za sastav Vlade, ali da li će mu i poveriti mandat ostaje pitanje koje će rešiti u stranačkim prostorijama SNS na Novom Beogradu, a ne na Andrićevom vencu sa stolom u Predsedništvu Srbije.

Podsećamo, predsednik je u više navrata rekao da bi nova Vlada Srbije mogla biti formirana već sredinom marta. Kako su njegovi rokovi relativna stvar nije loše pomenuti i zakonske jer oni nisu. Od 6. februara kada je konstituisana Narodna skupština teče rok od 90 dana za formiranja izvršne vlasti.

Iz najveće stranke već su najavili da će ponuditi koaliciju dosadašnjim partnerima iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM), kao i Socijalističkom partijom Srbije (SPS), dok su koalicije „Srbija protiv nasilja“ (SPN) i NADA odbacile bilo kakvu mogućnost saradnje na režimom SNS i SPS.

Ostaje još uvek enigma kako će izjasniti poslanici koalicije „MI-Glas iz naroda“, a nije nemoguće da deo nove izvršne vlasti budu i Zavetnici, a njihova predsednica Milica Đurđević Stamenkovski nova ministarka.

(Nova.rs)