Početna strana > Hronika > Nova.rs: Joković menja Krivokapića na čelu vlade Crne Gore?
Hronika

Nova.rs: Joković menja Krivokapića na čelu vlade Crne Gore?

PDF Štampa El. pošta
utorak, 18. januar 2022.

 Rekonstrukcija Vlade Crne Gore je neminovna. Kako kažu izvori „Nove“, nova Vlada trebalo bi da ima podršku manjina, koje će dobiti i ministarska mesta, Demokratski front (DF) će joj pružiti manjinsku podršku, ali neće imati svoje predstavnike u njoj. Novi premijer trebalo bi da bude predsednik SNP Vladimir Joković.

Ovaj scenario je, kaže naš sagovornik, praktično već dogovoren sa faktorima iz međunarodne zajednice, čelnicima DF, ali i predstavnicima nove, iznenadne koalicije čija je osovina Jokovićev SNP zajedno sa Ujedinjenom reformskom akcijom i nacionalnim partijama Bošnjaka i Albanaca.

Nova Vlada trebalo bi i de fakto da bude dogovorena u susret poseti Miroslava Lajčaka, visokog predstavnika EU i Gabrijela Eskobara, njegovog američkog pandana, Crnoj Gori. Poseta je planirana za 3. februar.

Nezvanični izvori kažu da bi ovakva rekonstrukcija rešila nekoliko najznačajnijih prepreka u radu Vlade, a pre svega nezadovoljstvo Demokratskog fronta jačanjem uticaja Dritana Abazovića.

„Uslov DF je upravo i bio da Abazović ne bude na čelu nove Vlade. Takođe, ministri, ako budu ekspertski, Front je tražio da budu makar naklonjeni DF“, kaže naš izvor.

Podmirivanje potreba Fronta rešeno je, međutim, na drugi način. Mada oni neće imati ministarsko mesto, trebalo bi da dobiju pozicije „po dubini“, što uglavnom znači mesta direktora javnih preduzeća, sekretara u ministarstvima, lokalnih funkcionera.

Drugi benefit ove Vlade bilo bi osiguranje njenog „pluraliteta“ i evroatlantskog pravca, i to se obezbeđuje kooptiranjem manjina u njen sastav. Ovo je, uostalom, i bila ključna zamerka i opozicije i međunarodnih institucija na sastav originalne Krivokapićeve Vlade, kojoj su manjine pružale tek selektivnu podršku u Skupštini, a odbile su predlog potpredsednika Abazovića da u nju i uđu.

Novi mandatar Joković

S tim u vezi, ime novog mandatara Jokovića se nekako prirodno nameće. Njegov SNP, koji je formirao pomenutu koaliciju sa predstavnicima albanskih i bošnjačkih manjinskih stranaka, pokazao je na taj način „koalicioni kapacitet“ koji bi trebalo da bude osnova nove Vlade.

Bivši karatista, rođen u Plužinama 1967. godine, na čelu SNP je od 2017. godine. Stranka je tada smenila dotadašnjeg predsednika Srđana Milića, a nakon lošeg izbornog rezultata i „cepanja“ stranke do kog je došlo odlaskom Alekse Bečića, danas lidera Demokrata i predsednika Skupštine, nekada kandidata za gradonačelnika Podgorice ispred SNP.

Abazović predlažemo manjinsku vladu

Saznanja „Nove“ juče je delimično potvrdio i potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović koji je na konferenciji za medije njegovog pokreta URA rekao da će predložiti formiranje manjinske Vlade bez DPS-a i DF-a. Abazović nije govorio o imenu novog mandara niti bilo kom drugom kadrovskom rešenju u novoj Vladi, ali je istakao da „za pojedine ministre aktuelne vlade ima mesta".

"U Vladi koju bi mi formirali, potpisnici memoranduma bi imali prioritet. Za DPS i DF u toj vladi nema mesta, a za pojedine ministre aktuelne vlade ima", istakao je Abazović i dodao da bi ipak želeo podršku DPS-a i DF-a za manjinsku vladu, ali da nije optimističan po tom pitanju.

"Ja navijam za podršku od DF-a i DPS-a, to sam od DF-a i tražio. Rekao sam im - dajte podršku za manjinsku vladu", rekao je i naglasio da koalicija okupljena oko Demokrata Alekse Bečića „ima otvoren put do manjinske vlade ako to žele“.

"Nemam ništa protiv Demokrata i Demosa, a kada je reč o opoziciji - to je već drugačije. Ako želite da vam sada nacrtam kako će izgledati nova vlada, to je trenutno nemoguće", poručio je Abazović.

Krivokapić obavešten

Abazović je rekao da je aktuelni premijer Krivokapić obavešten o planovima njegove koalicije.

„Jutros sam obavio razgovor sa Krivokapićem, imamo korektne građanske odnose. Ja neću iznositi kritike na račun vlade, poštujem svačije demokratsko pravo. Moram da kažem ovo, ja ne osećam da imam specijalnu moralnu obavezu prema bilo kome. Učinio sam mnogo više nego što su drugi za mene“, istakao je Abazović i dodao da je najviše kontakta imao je sa Socijalističkom narodnom partijom (SNP), koja je i potpisnik Memoranduma o saradnji manjinskih partija.

(Nova.rs)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner