Početna strana > Hronika > Ohrid: Završen sastanak evropskih zvaničnika sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o implementaciji francusko-nemačkog sporazuma. Vučić: Nekakav dogovor postignut. Ništa nisam potpisao. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku
Hronika

Ohrid: Završen sastanak evropskih zvaničnika sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem o implementaciji francusko-nemačkog sporazuma. Vučić: Nekakav dogovor postignut. Ništa nisam potpisao. Sutra ću građanima predstaviti svaku tačku

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 19. mart 2023.

Dijalog Beograda i Prištine na najvišem nivou nastavio se u Ohridu pod okriljem Evropske unije, a u fokusu sastanka je finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti sastali su se, odvojeno, sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, a nešto pre 15:30 počeo je trilateralni sastanak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti usmeno su se saglasili sa tim sporazumom na prethodnom sastanku, 27. februara u Briselu, ali je, prema rečima šefa evropske diplomatije Žozepa Borela, ostalo da se dogovore o mapi puta za njegovu primenu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prvo se sastao sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim. Makedonski premijer razgovarao je i sa Aljbinom Kurtijem, kao i sa visokim predstavnikom EU Žozepom Borelom i specijalnim predstavikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Izveštaj o današnjim pregovorima Vučića i Kurtija trebalo bi da bude razmatran na zasedanju Evropskog saveta 23. i 24. marta.

Gabrijel Eskobar: Večeras postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je večeras postignut težak, ali neophodan dogovor Beograda i Prištine.

Rekao je da je postignut težak ali neophodan dogovor i da to otvara vrata evropskim inegracijama.

„Bez pomoći našeg saveznika Severne Makedonije ovo se ne bi moglo organizovati. Ovo je samo još jedan primer toga kako je ona pouzdani partner SAD i Evropskoj uniji da postigne regionalnu stabilnost. Čestitam obema stranama što su postigle težak, ali neophodan dogovor, da bi se ostvario miran odnos. To sada otvara vrata boljim i većim evrointegracijama. Cenim veliki trud i posao koji su uradile naše evropske kolege. SAD obećavaju da će pomoći u implementaciji sporazuma“, rekao je on u Ohridu.

Žozep Borelj: Kosovo i Srbija se dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, i da sprovedu sve članove sporazuma bez odlaganja

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je posle nove runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou u Ohridu da su se Kosovo i Srbija dogovorili o aneksu sprovođenja sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Borelj je rekao da je radi implementacije člana 7 sporazuma Kosovo pristalo  odmah, i to „stvarno odmah“ na pregovore u okviru dijaloga o uspostavljanju aranžamana i garancija da bi se obezbedila odgovarajuća samouparava za sprsku zajednicu na Kosovu.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku EU Žosep Borelj rekao je novinarima da su se obe strane posle jako teških razgovora saglasile o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. 

U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, navodi Borelj.

Borelj je naveo da je danas bio cilj da se postigne dogovor o tome kako sprovesti sporazum sa prošlog sastanka u Briselu 27. februara. "Danas je na stolu bilo kako će biti sproveden, šta i do kada treba uraditi, ko i na koji način".

Posle 12 sati razogvora iamamo sporazum koji treba da sprvedemo, saglasili su se o aneksu sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa. U okviru aneksa obe strane su se složile da sprovedu sve tačke sprazuma i bez odlaganja, naglasio je Borelj.

Pregovori su bili jako teški, sastajili smo se u različitim formatima. Prema njegovim rečima, radi realizacije člana 7, Priština se složila da odmah "sprovede aranžmane i garancije kako bi se obezbedila neka samouprava za Srbe".

Istakao je i da su se obe strane složile i o deklaraciji o nestalima, koje je, kako je rekao, hitno pitanje.

Strane se nisu složile o detaljnijem predlogu. Priština nije bila fkleksibilna, a Beograd je izjavio da neće potpisati, pa smo dali nekliko kreativnih predloga što se tičee potpisivanja, naveo je Borelj.

"Aneks i sporazum se smatraju prihvaćenim, a tekst će biti objavljen u saopštenju Službe za spoljne poslove EU", rekao je šef diplomatije EU.

Priština se složila da odmah krene u proces formiranja ZSO

Evropski komesar za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da se Priština složila da odmah sa evropskim partnerima sprovede aranžmane koji bi doveli do neke  samouprave za srpsku zajednicu.

Vučić: Nekakav dogovor postignut, ništa nisam potpisao, sutra ću građanima predstaviti svaku tačku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je posle sastanka u Ohridu, da je nekakav dogovor postignut, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati sastavni deo pregovaračkog okvira i jedne i druge strane. Pod odmah je navedeno da se ide u proces formiranja ZSO, rekao je. Rekao je da će građinima sutra (u nedelju) predstaviti tačke, a od ponedeljka će primati na konsultacije predstavnike parlamentarnih grupa "pa da se dogovorimo da li idemo sa nekim opštim aktom u parlament ili ne". U mesecima pred nama je ozbiljan posao, rekao je Vučić, koji je istakao da će evropski put Srbije zavisiti od implementacije.

Vučić je kazao da će Evropski savet na putu „koji je dugačak“ procenjivati koliko je ko uradio iz implementacionog plana. Ceniće se nezavisno za svaku od strana šta je uradila, dodao je.

Rekao je da je stavljena kao prioritetna obaveza formiranja ZSO u skladu sa prethodno postignutim sporazumima u okviru dijaloga. I zbog toga sam zadovoljan, rekao je i dodao da će se još govoriti o nestalim osobama i drugim stvarima.

Dodao je da ni danas nije potpisao ništa i naveo da će se implementacioni plan nadograđivati. „Obojica smo na različite načine stavili do znanja šta su njegove i šta su naše crvene linije, mislim da smo napravili jedan dobar pomak u konstruktivnoj atmosferi i da ćemo krenuti nešto da radimo. Naravno nije bio neki Dan D ali je bio OK dan“, naveo je.

A ako mi budemo želeli da napredujemo na evropskom putu, naš napredak će biti cenjen i kroz to koliko i šta ćemo da uradimo po pitanju implementacije ovog o čemu sam vam govorio, kazao je.

Kako je rekao, razgovor je bio pristojan.

Novinari čekaju obraćanje Borelja

Posle završenih razgovora u Ohridu, novinari čekaju obraćanje evropskog komesara za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja.

Završeni razgovori u Ohridu

Posle gotovo 12 sati završeni su razgovori u Ohridu.

Portparol EU Peter Stano potvrdio je na svom Tviter nalogu da su sastanci završeni i da će se Žozep Borelj kratko obratiti novinarima.

Počeo dvanaesti sat razgovora

Razgovori ušli u dvanaesti sat, očekuje se obraćanje učesnika.

Razgovori u Ohridu ušli u deseti sat

Trilateralni sastanak još uvek traje, razgovori u Ohridu ušli u deseti sat. 

"Ohridski maraton": Izveštači nestrpljivi, razgovori ulaze u osmi sat...

Raste nestrpljenje među više od stotinu akreditovanih medija da saznaju kako napreduju razgovori koji se održavaju u obližnjoj vili Biljana.

Stižu povremeno različite informacije iz Kurtijevog i Vučićevog kabineta, ali je izvesno da razgovori ulaze u osmi sat... Ohridski maraton, kažu neke kolege, a javlja reporterka N1.

Posle pauze nastavljen trilateralni sastanak

Završen prvi deo trilateralnog sastanka predsednika Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija sa evropskim posrednicima. Posle pauze, razgovori su nastavljeni.

Borelj će se posle sastanka obratiti medijima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o "uobičajenoj praksi", kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu.

Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

Počeo sastanak Kurti - Vučić

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU - visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom

Počeo trilateralni sastanak

U Ohridu je počeo trilateralni sastanak predsednika Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, sa zvaničnicima EU - visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Borelj će se posle sastanka obratiti medijima

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj obratiće se medijima posle današnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Ohridu i obavestiti ih o rezultatu razgovora, ali neće odgovarati na pitanja, izjavio je portparol EU Peter Stano.

On je rekao da se radi o "uobičajenoj praksi", kakva se sprovodila posle svake runde dijaloga u Briselu.

Stano je izjavio da ne zna kada će današnji sastanci biti završeni.

Kurti i Eskobar razgovarali o značaju i očekivanjima od sastanka

Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se u Ohridu sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom i razgovarali su o značaju i očekivanjima od sastanka na visokom nivou između Prištine i Beograda.

Iz vlade Kosova je saopšteno da se Kurti zahvalio Eskobaru za njegovu i stalnu podršku SAD u procesu dijaloga, naglašavajući posvećenost i konstruktivan pristup vlade Kosova ovog vikenda i tokom celog procesa.

Stoltenberg: Očekujem od lidera dve strane da budu konstruktivni i da ostvare napredak

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da su pregovori Beograda i Prištine pod okriljem EU u Ohridu važni i da od lidera dve strane očekuje da budu konstruktivni i da ostvare napredak.

"Očekujem od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija da budu konstruktivni i da ostvare napredak. Ovo je ključno za trajnu stabilnost i evropsku i evroatlantsku budućnost regiona", naveo je Stoltenberg na Tviteru.

Stoltenberg je dodao da Misija KFOR, predvođena NATO-om, "nastavlja da radi na tome da Kosovo bude stabilno i mirno".

Završeni bilateralni sastanci

Evropski zvaničnici završili su odvojene sastanke sa Aleksandrom Vučićem i Aljbinom Kurtijem u Ohridu, a očekuje se početak trilateralnog sastanka.

Sastanku koji vode šef evrodiplomatije Žozep Borelj i izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak u svojstvu posmatrača prisustvuje i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Skup prate brojne novinarske ekipe koje u medija centru u Ohridu tokom popodneva očekuju obraćanja učesnika današnjeg dijaloga.

Počeo sastanak Borelja i Lajčaka sa Kurtijem

U Ohridu je počeo sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

Prethodno se sa Boreljom i Lajčakom sastao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Nakon sastanka Borelja i Lajčaka sa Kurtijem, predviđen je trilateralni sastanak.  

Počeo sastanak Vučića sa Boreljom i Lajčakom

U Ohridu počeo sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Borelj: Oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je da su oči EU i Zapadnog Balkana danas uprte u Ohrid.

"Nakon intenzivne šatl diplomatije između Beograda i Prištine, sa predsednikom Srbije i Aljbinom Kurtijem razgovaraćemo o implementaciji aneksa - sastavnom delu Sporazuma na putu normalizacije odnosa", napisao je Borelj na Tviteru.

Vučić se sastao sa Kovačevskim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Ohridu, gde će biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine, sa predsednikom Vlade Republike Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

"Zahvalio sam prijatelju Dimitru Kovačevskom na tome što, kao dobar domaćin, želi da doprinese konstruktivnom nastavku dijaloga", napisao je Vučić na Instagram nalogu.

Kovačevski se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, kao i sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić stigao u Ohrid

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Ohrid, gde će danas biti održan sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

(N1, RTS)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner