Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Trećina od oko 350 haubica zapadne proizvodnje doniranih Kijevu je onesposobljena
Hronika

Njujork tajms: Trećina od oko 350 haubica zapadne proizvodnje doniranih Kijevu je onesposobljena

PDF Štampa El. pošta
subota, 26. novembar 2022.

 Ukrajinski vojnici svakodnevno ispaljuju hiljade granata koristeći topove koje isporučuju Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici. Zbog intezivne upotrebe, to oružje je oštećeno ili uništeno, a desetine su odnete sa bojnog polja na popravku u Poljsku što se pretvorilo u problem za Pentagon, piše list „Njujork tajms“, pozivajući se na američke i ukrajinske zvaničnike.

Trećina od oko 350 haubica zapadne proizvodnje doniranih Kijevu je onesposobljena. 

Zamena cevi haubice, koje mogu da budu dugačke šest metara i teška pola tone, neizvodljiva je na terenu i postala je prioritet za Evropsku komandu Pentagona, koja je formirala radionice za popravku u Poljskoj.

Ukrajina traži da se objekat za održavanje nalazi bliže, što bi omogućilo brže vraćanje haubica u zonu borbenih dejstava. Međutim, iz Moskve je više puta stizalo saopštenje da isporuke zapadnog oružja Ukrajini samo produžavava sukob, a transport oružja predstavlja legitiman cilj za ruske snage.

(Politika)