Početna strana > Hronika > "Njujork tajms": Tramp ima veću podršku od Bajdena. Rezultati istraživanja pokazuju da 48 odsto američkih glasača bi glasalo za Trampa, a 43 odsto za Bajdena
Hronika

"Njujork tajms": Tramp ima veću podršku od Bajdena. Rezultati istraživanja pokazuju da 48 odsto američkih glasača bi glasalo za Trampa, a 43 odsto za Bajdena

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. mart 2024.

Veći procenat registrovanih glasača u SAD je spremno da glasa za bivšeg predsednika Donalda Trampa nego za trenutnog američkog lidera DŽozefa Bajdena, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo list "Njujork tajms" u saradnji sa istraživačkom organizacijom koledža Sijena.

Da su se predsednički izbori u SAD održali na dan kada je sprovedena anketa, 48 odsto američkih glasača bi glasalo za Trampa, a 43 odsto za Bajdena, pokazuju rezultati.

Istraživanje je pokazalo i opredeljenje Amerikanaca na osnovu njihove etničke, tj. rasne pripadnosti, pa je tako 53 odsto belaca, 46 odsto Latinoamerikanaca i svega 23 odsto crnaca bi glasalo za Trampa, dok bi za Bajdena glasalo 66 odsto crnih ispitanika, i 40 odsto belaca i Latinoamerikanaca.

Na pitanje "bez obzira na to koga podržavate, šta mislite ko će pobediti na predstojećim izborima" 48 odsto anketiranih izabralo je Trampa, a 39 odsto Bajdena.

Ispitivanje je sprovedeno u periodu od 25. do 28. februara, a broj ispitanih registrovanih glasača je 980.

(RT)