Početna strana > Hronika > Njujork tajms: Mlade Egipćane inspirisao srpski „Otpor”
Hronika

Njujork tajms: Mlade Egipćane inspirisao srpski „Otpor”

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 14. februar 2011.

Mladi Egipćani su se, prilikom organizovanja protesta kojim je srušen režim Hosnija Mubaraka, u svojoj taktici nenasilnog otpora oslanjali delom i na iskustvo pokreta „Otpor” u Srbiji, piše današnji Njujork tajms.

List citira Ahmeda Mahera, jednog od lidera pokreta 6.april, koji je, proučavajući načine nenasilne borbe, posebno bio privučen iskustvom srpskog „Otpora” u rušenju Slobodana Miloševića.

Kako se navodi u tekstu američkog lista, taj pokret u Srbiji bio je podstaknut idejama američkog političkog mislioca DŽina Šarpa.

Glavna Šarpova ideja bila je dobro skrojena za Mubarakov Egipat, pošto on ističe da je nenasilje izuzetno efikasan način da se podrije policijska država, jer se nasilni otpor može iskoristiti za opravdanje represije u ime stabilnosti.

Logo pokreta 6.april napravljen je po ugledu na logo srpskog „Otpora”, sa belom stisnutom pesnicom na crvenom polju, pošto su neki članovi tog egipatskog pokreta putovali u Srbiju da bi se sastali sa „otporašima”, piše Njujork tajms.

Kada su demonstracije počele i ljudi se okupili u velikom broju, organizatori su shvatili da bi neki od planova o kojima su raspravljali, kao što su napad na parlament ili zgradu državne televizije, bili upravo ono što bi režimu odgovaralo, pa su počeli da se oslanjaju na savete iz Tunisa i Srbije, navodi list.

U opširnom tekstu se govori o tome kako je pokret 6.april, nakon što je 14. januara izbila revolucija u Tunisu, odlučio da malo zapaženi praznik 25. januar, dan kada je za vreme britanske vlasti u Egiptu došlo do pobune policije, pretvori u nešto mnogo više, i kako je Fejsbuk iskorišćen da mobiliše ljude da izađu na protest.

Njujork Tajms citira i izjavu izvršnog direktora Fejsbuka u Egiptu Vaela Gonima, koji je 6.aprilu pomogao u organizaciji i marketingu, da nikad nije čuo za tako unapred najavljenu revoluciju.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner