Početna strana > Hronika > Nikola Sarkozi ponovo kritikovao francuske bankare
Hronika

Nikola Sarkozi ponovo kritikovao francuske bankare

PDF Štampa El. pošta
sreda, 26. avgust 2009.

Poput nemirnih đaka koji malo-malo pa moraju na raport kod direktora, direktori najvećih banaka po sedmi put u roku od godinu dana pozvani su u Jelisejsku palatu, gde im je šef države očitao bukvicu.

"Skandalizovan sam", grmeo je predsednik, "što iz krize nisu izvučene pouke, ali stvari će se sada promeniti. Drugi neka rade šta hoće, a mi ćemo svoju kuću dovesti u red!"

A to, objasnio je Sarkozi, znači da ubuduće, osim na nagrade, bankari moraju da računaju i na kazne - isplata bankarskih bonusa biće odložena i usklađena sa poslovnim rezultatima.

"Ako dugoročni rezultati nisu dobri, neće biti ni nagrada. Francuska neće poslovati sa bankama koje ne budu poštovale nova pravila. Da budem potpuno jasan - nećemo raditi sa bankama koje se ne budu pridržavale ovih pravila", rekao je Sarkozi.

Francuske banke su već pristale na mnogo strože propise nego u drugim zemljama - novi kodeks ponašanja usvojen pre nekoliko meseci ograničava iznos garantovanih bonusa, odnosno nagrada i obeshrabruje kratkoročne rizične poduhvate.

Međutim, početkom avgusta dogodilo se nešto što je naljutilo Sarkozija.

Najveća francuska banka BNP Pariba u svojim marketinškim kampanjama rado ističe da je sponzor Otvorenog prvenstva Francuske u tenisu. Nije se, međutim, hvalila činjenicom da je u poseban, tajni fond, izdvojila milijardu evra za nagrade svojim zaposlenima.

Kada se za to saznalo, Sarkoziju je, kažu upućeni, pao mrak na oči. Na sastanku u Jelisejskoj palati direktor BNP Pariba Boduen Pro bio je manji od makovog zrna - obećao je da će nagradni fond ove godine biti prepolovljen. Obećao je, uz to, da će francuske banke poštovati nove propise i da će ubuduće njihovo ponašanje biti, sa moralnog stanovišta, "primerno".

"U skladu sa zahtevima predsednika, francuske banke su se jasno i proverljivo obavezale da će načinom plaćanja zaposlenih u finansijskom i bankarskom sektoru dati primer ostatku sveta. Ove mere sadrže tri ključna elementa - jačanje kontrole, jačanje transparentnosti i sistem nagradjivanja i kažnjavanja", rekao je Pro.

Iza scene, bankari novim propisima nisu oduševljeni - brokeri vole da prave pare, pa se već čuju upozorenja da će, ako to ne budu mogli da rade u Parizu, otperjati u London, Njujork, Cirih ili Tokio.

Mark Lami, bivši bankar, a sada lovac na bankarske talente u glavnom gradu Francuske, tvrdi da su se brokeri, ni krivi ni dužni, našli na meti osuda. "Ne mogu da prihvatim argument da su brokeri odgovorni za rizike, pošto su pod strogom kontrolom svojih šefova - oni su ti koji odlučuju da li je rizik preveliki ili nije. Ako šefovi ne znaju šta rade, onda smo u velikom problemu", kaže Lami.

Za predsednika Sarkozija, ovo je nova prilika da se istakne na svetskoj sceni. Priznao je da nije dovoljno da Francuska zauzda nezajažljive apetite svojih bankara, a sada je potrebno da to učine i drugi.

(BBC)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Koliko će po vašem mišljenju trajati vanredno stanje u Srbiji?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner