Početna strana > Hronika > Nikita Mihalkov: Na nišanu anglosaksonskih lovokradica našao se čitav slovenski svet i čitav pravoslavni svet. To su viševekovni pokušaji da istrebe u suštini ruski svet - koji im smeta da podjarme i globalizuju planetu
Hronika

Nikita Mihalkov: Na nišanu anglosaksonskih lovokradica našao se čitav slovenski svet i čitav pravoslavni svet. To su viševekovni pokušaji da istrebe u suštini ruski svet - koji im smeta da podjarme i globalizuju planetu

PDF Štampa El. pošta
utorak, 17. oktobar 2023.

Na nišanu anglosaksonskih lovokradica našao se čitav slovenski svet i čitav pravoslavni svet, tvrdi za "Večernje novosti" dobitnik Oskara, dva Zlatna lava u Veneciji, Gran prija kanskog festivala, reditelj i glumac Nikita Mihalkov koji i danas deli sudbinu svoje zemlje, jer i sam je pod sankcijama Zapada.

"Oni ne mogu i ne žele da nas podnesu. I sve to objašnjavaju raznoraznim racionalnim tumačenjima, političkim interesima, željom da pomognu nekom za naš račun i tako dalje. Ali zapravo su to viševekovni pokušaji da istrebe, u suštini, pravoslavni svet, u suštini, ruski svet, zato što im ne damo mira. Svojim postojanjem, svojim pogledom na svet, svojim principima smetamo im u ostvarenju svog najvećeg sna - u podjarmljivanju i globalizaciji sveta, stvaranju zlatne milijarde i pretvaranju ostalog čovečanstva u osoblje, koliko god da ih je potrebno za opsluživanje te zlatne milijarde", naveo je poznati stvaralac.

Mihalkov dodaje da nije tačno "da smo se sada našli na meti lovokradica", već da "smo to uvek bili".

"Smatram da je upravo početak specijalne vojne operacije postao katalizator u procesu shvatanja ko je ko u ovoj priči. Da bismo razumeli koji su naši, a koji su tuđi. Da bismo razumeli koliko snaga postoje i unutar, i van naše zemlje, koji su spremni na sve da bi nas istrebili i lišili prava na život po zakonima, po kojima moramo da živimo, želimo da živimo, i po kojima nam je Spasitelj zaveštao da živimo", ukazao je Mihalkov.

Ogroman broj ljudi na svetu, prema njegovom mišljenju, "bez obzira na kontinent, veroispovest, nacionalnost, oblik očiju, boju kože", danas u nadi i strahu prati kako će se završiti "ova bitka".

"Jer, ako ne budemo izdržali - niko neće izdržati, i svet će dugi period prekrivati fatalna pomračina izdaje Hristovih zapovesti", istakao je sagovornik "Večernjih novosti".

Nikita MihalkovAlexander Aksakov/Getty Images

Zapad se, prema njegovim rečima, ponaša ne samo glupo, već i vrlo naivno.

Ako njegov glas toliko uzrujava moćnike, potresa ih i plaši i tera da donose odluke o uvođenju sankcija, Mihalkov zaključuje da je Zapad ranjiv.

"Znači da je svaka istina za Zapad pogubna, znači da je Zapadu potrebno da sve vreme bude na oprezu, i sve vreme da traži i začepljuje usta onima koji mogu imalo da sruše te mitove i laži koje Zapad širi da bi slovenski svet prikazao kao neprijatelja", prokomentarisao je Mihalkov sankcije koje su mu uvedene, dodajući da su on i Emir Kusturica u "istom rovu".

Činjenicu da se uprkos svim priznanjima našao na crnoj listi, ovaj počasni građanin Beograda vidi "kao veoma zdrav podsticaj".

"Biti počasni građanin Beograda nije samo čast, već je vrlo vezano za moj lični odnos prema ovom napaćenom gradu, koji su rastrgli, bombardovali i spalili u mirno vreme natovski zločinci, koji su sebi to dozvolili bez ikakvih razloga, osim ličnih interesa anglosaksonaca, da rastrgnu slovenski narod, i da, u principu, donesu tako strašnu nesreću celom Balkanskom poluostrvu. Zato je biti počasni građanin ovog napaćenog grada za mene zaista velika čast", istakao je Mihalkov.

Na pitanje zbog čega slovenski čovek danas živi i čemu se nada, reditelj navodi da biti očajan i utučen za pravoslavnog čoveka znači činiti smrtni greh.

"U svakom slučaju, ubeđen sam da vera uvek treba da sačuva čoveka od očaja i utučenosti. Veoma mi se dopada fraza, ne sećam se čija je, čini mi se nekog od poljskih pisaca. Kaže da je sloboda potpuno poverenje u Boga. Nije čak vera, nego poverenje u Boga. To je ono što se zove 'Oče, u ruke Tvoje predajem duh svoj'. U tom smislu opstanak i snaga pravoslavnog duha su, po mom mišljenju, iznad svih racionalnih razmišljanja koje nam može ponuditi zapadni svet", istakao je Mihalkov.

Nagrađivani umetnik tvrdi da je, ono društvo čije se blagostanje definiše količinom i kvalitetom zadovoljstva osuđeno na uništenje.

"Ne kažem da se treba svega odreći, živeti u šumi, ići u opancima i jesti samo suv hleb. Potpuno je prirodno da svaki čovek želi da živi u blagostanju, ima udoban život, da se dobro oblači i tako dalje, ali svejedno postoje stvari koje moraju biti fundamentalne. U principu, sva pitanja čovečanstva se mogu pronaći čak samo kod Puškina. Zato što je on za svojih 37 godina proživeo toliki broj života i toliko je pitanja koje je postavio. Bar jedno od pitanja je: 'Dar neprocenjiv, dar slučajan, život, zašto li si mi dat?' Eto, u jednoj rečenici je sabrana apsolutno cela filozofija ruskog i pravoslavnog sveta", zaključio je Mihalkov.

On je poručio i da u Srbiju želi da dođe sa predstavom "12", u kojoj i lično igra.

"To je veoma ozbiljna predstava, koja postavlja vrlo važna, ozbiljna pitanja i iz nekog razloga mi se čini, možda grešim, ali želim da verujem u to da će ova predstava biti potrebna srpskim gledaocima isto kao što je i našoj publici u mojoj ogromnoj zemlji", naglasio je sagovornik "Večernjih novosti".

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner