Početna strana > Hronika > Nenad Prokić: Jedino rešenje za Kosovo je da Srbija prizna nezavisnost, Vučić jedini političar koji to može da potpiše
Hronika

Nenad Prokić: Jedino rešenje za Kosovo je da Srbija prizna nezavisnost, Vučić jedini političar koji to može da potpiše

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 13. maj 2019.

 Akademik Dušan Teodorović rekao je da svi oni koji sebe nazivaju opozicijom, od stranaka, preko pokreta do građana nisu uspeli da nađu pravu strategiju za slamanje režima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Teodorović je u emisiji "Utisak nedelje" kazao da je Vučić "težak protivnik" i da se njegov "režim ogleda u nemoralu".

On je naveo da ne bi hteo da predviđa šta će biti sa protestima "Jedan od pet miliona", ali da je u januaru propuštena šansa da se ti protesti radikalizuju.

"Ja verujem u ideju da je pobeda i slamanje režima Aleksandra Vučića moguća", rekao je Teodorović i dodao da su protesti odigrali značajnu ulogu u tome.

Teodorović je naveo da bi kao jedan od primera radikalizacije i prikaza građanske neposlušnosti bilo i blokiranje autoputeva nakon što je jedna žena poginula na naplatnoj rampi u saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovalo vozilo u kojem se nalazio tadašnji direktor "Koridora Srbije" i funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić.

"Nesreća jedne žene i prikrivanje možda i zločina", rekao je Teodorović i naveo da su tada morali da iskažu građansku neposlušnost da bi se otkrila istina.

On je kazao da mu se "čini da smo danas negde gde smo bili januara 1993. godine" i da se svih tih godina "priča ista priča".

Teodorović je kao preporuku naveo da je vreme da se stariji političari povuku i da otvore prostor za mlađe ljude.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde (SSP) i poslanica Marinika Tepić najavila je da će ta stranka izaći za desetak dana sa Deklaracijom o pomirenju između Srba i Albanaca koju je ta stranka predložila kao rešenje koje bi trebalo da usvoje i srpska i kosovska skupština.

Tepić je emisiji "Utisak nedelje" kazala da je ta Deklaracija početak procesa pomirenja dva naroda.

"Sedam godina nismo ni milimetar bliži rešenju Kosova", ocenila je Tepić i dodala da je pitanje Kosova osetljivo i nerešeno.

Ona je navela da se SSP zalaže, kada se radi o pitanju Kosova, za to da se odvoji pitanje statusa od pitanja potreba ljudi.

Govoreći o protestima "Jedan od pet miliona", Tepić je kazala da su oni nisu "propali i da su prešli u drugu fazu".

"Ne da nisu pukli, nego su prešli u drugu fazu", ocenila je Tepić i dodala da je pre pet meseci bilo teško zamisliti iste.

Ona je kazala da su pritisci tih protesta smenili predsednike opština Grocka i Brus, ali i da su protesti počeli da "sateruju Aleksandra Vučića uza zid", dodajući da Vučić svakodnevno najavljuje vanredne izbore, ali ih ne raspisuje.

"Ovi protesti incirali su i njegovu kampanju ("Budućnost Srbije"), rekla je Tepić i dodala da je ta kampanja "kontramiting na aktuelne proteste".

Dramski pisac Nenad Prokić naveo je da ne veruje i ne učestvuje u protestima i da opozicija na tim protestima "nema minimum iskrenosti u politici i da su to ljudi koji su već imali priliku da nešto urade".

"Oni su Kosovo više od Vučića, ja sam u svemu protiv Vučića osim u Kosovu", rekao je Prokić i dodao da je Vučić "jedini političar koji to može da potpiše, ali da ga treba rušiti po svim ostalim stvarima".

On je kazao da je Srbiji potrebna apsolutna promena politike i da Srbija treba prva da prizna Kosovo i da je to jedino rešenje.

"Sa Đinđićem nismo uspeli sa pištaljkama, nećemo ni sa Boškom Obradovićem", rekao je Prokić i dodao da su tadašnji protesti sa Zoranom Đinđićem bili svakog dana, a ne "vikend protesti".

(Fonet-Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner