Početna strana > Hronika > Nela Kuburović: Srbija ni na koji način nije uključena u rad Suda za OVK, ali ako treba, učestvovaćemo
Hronika

Nela Kuburović: Srbija ni na koji način nije uključena u rad Suda za OVK, ali ako treba, učestvovaćemo

PDF Štampa El. pošta
petak, 11. januar 2019.

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da Srbija ni na koji način nije uključena u rad Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosova, ali da će učestvovati ako to bude potrebno.

Ona je na konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem rekla da su se prištinske vlasti svojim Ustavom i zakonima obavezale da će sarađivati sa EU na procesuiranju bivših članova OVK koji su počinili zločine.

"Već godinama čekamo da vidimo osuđena lica", rekla je ministarka.

Ona je dodala da je Srbija spremna da dostavi potrebne dokaze, kao i da zaštiti svedoke koji se nalaze u centralnoj Srbiji, ako budu hteli da svedoče u tim suđenjima.

Govoreći o saradnji sa Prištinom u vezi sa istragom o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, ministarka je kazala da je Priština podnela osam zahteva Beogradu u toku istrage i da su svi ti zahtevi ispunjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je da su Srbiji dostavljene plastične replike čaura metaka kojima je ubijen lider GI SDP Oliver Ivanović, a koje su, kako je rekao, nedovoljne da bi se tačno utvrdilo kojim oružjem je ubistvo obavljeno.

"Da li su to verodostojni klonovi i da li je to dovoljno, da li je to pouzdano, ko to zna? Mi smo uvek insistirali da dobijemo ono što je pronađeno na licu mesta", rekao je Stefanović.

On je dodao da istraga tog ubistva u Srbiji ne radi sa dokazima "iz prve ruke" i kazao da je srpska strana u potpunosti zainteresovana da se otkriju nalogodavci i ubice Ivanovića.

"Nema kamera, nema snimaka, ne dostavljaju ono što smo tražili", rekao je Stefanović i dodao da saradnja sa Prištinom i Euleksom nije bila ozbiljna.

(Beta)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li podržavate formiranje „malog Šengena“ između Srbije, Makedonije i Albanije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner