Početna strana > Hronika > Načelnik Združenog generalštaba vojske SAD Mark Mili: Ukrajina spremna za kontraofanzivu, jer su SAD i partnerske zemlje obezbedile obuku, municiju, savete, i obaveštajne podatke
Hronika

Načelnik Združenog generalštaba vojske SAD Mark Mili: Ukrajina spremna za kontraofanzivu, jer su SAD i partnerske zemlje obezbedile obuku, municiju, savete, i obaveštajne podatke

PDF Štampa El. pošta
sreda, 07. jun 2023.

 Najviši američki general i načelnik Združenog generalštaba vojske SAD Mark Mili rekao je za Si-En-En da iako je Ukrajina "veoma dobro pripremljena" za kontraofanzivu protiv Rusije, njen ishod je i dalje prerano prognozirati. 

"Rusija i Ukrajina su u ratu koji predstavlja egzistencijalnu pretnju za samu Ukrajinu i ima veći značaj za ostatak sveta. Za Evropu, Ameriku, ali i za ceo svet", rekao je on u ekskluzivnom intervjuu.

Već mesecima SAD i njeni saveznici pomažu u naoružavanju Ukrajine za kontraofanzivu, za koju se očekivalo da počne na proleće, piše Si-En-En.

Nedavno su SAD rekle da će podržati zajedničke napore drugih nacija da obuče ukrajinske pilote za rukovanje borbenim avionima F-16.

Mili je istakao da je Ukrajina spremna za kontraofanzivu, jer su SAD i partnerske zemlje obezbedile "obuku, municiju, savete, i obaveštajne podatke".

Na pitanje da li bi napadi na teritoriji Rusije, poput onog u kom se sumnja da su ukrajinske bespilotne letelice napale Moskvu mogli da izazovu eskalaciju sukoba, Mili je rekao da "uvek postoji rizik" od eskalacije, te da je to nešto što SAD prate "veoma, veoma pažljivo".

Komentarišući to što je Kina odbila zahtev za zvanični sastanak ministra odbrane SAD Lojda Ostina i njegovog kineskog kolege Li Šangfua, Mili je rekao da ni on nije imao priliku da razgovara sa najvišim kineskim generalom, te da Kina i SAD saradnjom treba da deeskaliraju tenzije.

"I Kina i SAD su u današnjem svetu značajne sile, velike sile, ako to tako želite da nazovete. Obe zemlje imaju značajne količine nuklearnog oružja, imaju veliku i sposobnu vojsku. Mi smo svakako konkurencija i može se reći da smo u nekoj vrsti konfrontacije, ali još nismo u sukobu. U vremenima krize, potrebno je deeskalirati situaciju. Dakle, održavanje veza na svim nivoima, bilo da su u pitanju Stejt department, CIA ili vojska, važni su za potencijalnu deeskalaciju u vreme krize", rekao je Mili.

On je istakao da ga brine politizacija vojske u SAD.

"Mi u uniformi smo apolitična, nestranačka institucija, i ne želimo da se mešamo u bilo koje političko pitanje", rekao je Mili.

Kako je dodao, podržava to što je Ostin otkazao dreg nastupe u vojnim bazama (dreg kraljice su muškarci koji se povremeno oblače i šminkaju da budu nalik ženama).

Bitka oko "društveno osvešćene" politike u Pentagonu rezultirala je otkazivanjem dreg nastupa u vazduhoplovnoj bazi u Nevadi kojim je trebalo da bude obeležen tzv. početak meseca ponosa u kojem se proslavlja LGBT+ zajednica.  

Pentagon je otkazao događaj u vazduhoplovnoj bazi Nelis nakon što je Ostin poručio zakonodavcima koji su doveli u pitanje opravdanost tog projekta da Ministarstvo odbrane ne podržava niti finansira drag nastupe, prenosi Si-En-En.

"Mislim da je otkazivanje apsolutno ispravna stvar", rekao je Mili.

Milijev intervju je usledio nekoliko dana nakon što je Si-En-En objavio da postoji audio snimak u kome se otkriva da je bivši predsednik SAD Donald Tramp  priznao da je čuvao poverljivi dokument Pentagona u kojem se govori o potencijalnom napadu na Iran.

Dokument je Trampu navodno predstavio sam Mili, što ne bi bilo neobično s obzirom na to da je on u to vreme bio i Trampov najviši vojni savetnik.

Upitan o dokumentu u intervjuu, Mili je odbio da komentariše, rekavši da bi bilo neprikladno govoriti o istrazi koja je u toku.

(RT)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner