Početna strana > Hronika > Na današnji dan 1842. umro grof Sava Tekelija; 1938. Vlada Čehoslovačke pristala na plan o prepuštanju Sudetske oblasti Nemačkoj; 1991. na Koranskom mostu kod Karlovca, pripadnici hrvatskih oružanih snaga, nakon predaje, ubili 13 vojnika JNA
Hronika

Na današnji dan 1842. umro grof Sava Tekelija; 1938. Vlada Čehoslovačke pristala na plan o prepuštanju Sudetske oblasti Nemačkoj; 1991. na Koranskom mostu kod Karlovca, pripadnici hrvatskih oružanih snaga, nakon predaje, ubili 13 vojnika JNA

PDF Štampa El. pošta
sreda, 21. septembar 2022.

 NOVI SAD - Na današnji dan 1842. godine umro je grof Sava Tekelija, jedan od prvaka Srba tadašnje Austrije, osnivač i predsednik Matice srpske, narodni dobrotvor. Po obrazovanju bio je doktor pravnih nauka. Velikim zaveštanjem od 150.000 forinti, nekoliko kuća i zemljišnih poseda, osnovao je 1838. u Pešti zadužbinu "Tekelijanum" pod upravom Matice srpske (za čiji je rad on takođe obezbedio velika sredstva), kako bi srpskim đacima iz Vojvodine i drugih krajeva omogućio univerzitetsko školovanje u glavnom gradu Ugarske. Kao veleposednik iz Arada, danas Rumunija, aktivno je učestovovao u političkom životu ugarskih Srba i materijalno je pomagao gotovo sve srpske nacionalne akcije. Matica srpska ga je 1838. izabrala za doživotnog predsednika.

Danas je sreda, 21. septembar, 264. dan 2022. Do kraja godine ima 101 dan.

19. p.n.e. - Umro je rimski pisac Publije Vergilije Maron, tvorac dela u kojima je veličao rimsku prošlost i vekovima bio uzor evropskim pesnicima. U junačkom epu "Eneida", pisanom 11 godina po ugledu na Homera, opisao je trojanskog junaka Eneju koji je posle dugih lutanja i borbi dospeo u Lacijum (oblast južno od Tibra) i postao rodonačelnik Rimljana. Ostala dela: "Pastirske pesme" (ekloge), "Pesme o poljoprivredi" (georgike).

1327 - Engleskog kralja Edvarda II u zamku Berkli ubili su supruga Izabela od Francuske i njen ljubavnik Rodžer Mortimer. Kraljičin ljubavnik je potom vladao u ime prestolonaslednika Edvarda III , koji ga je 1330. zatvorio i pogubio.

1452 - Rođen je italijanski verski reformator Đirolamo Savonarola, dominikanski kaluđer, koji je kritikovao moralnu iskvarenost rimske kurije, posebno pape Aleksandra VI . Podstakao je i vodio ustanak u Firenci 1494. kada je zbačen s vlasti Pjetro de Mediči i proterana porodica Mediči. Proglasio je republiku i stvorio teokratski poredak, ali je doneo i duh verske isključivosti. Papa ga je ekskomunicirao iz rimokatoličke crkve, a 1498. je uhvaćen u borbi i potom spaljen na lomači u Firenci. Dela: "Propovedi", "Ispitivanje savesti".

1726 - Rrođen je srpski istoričar, teolog, književnik Jovan Rajić. Školovao se u Sremskim Karlovcima, gde je i rođen, u jezuitskoj gimnaziji u Komoranu, i u Šopronu (protestantska gimnazija). Završio je Duhovnu akademiju u Kijevu. Radio je kao profesor u Karlovcima i Novom Sadu (geografija sa istorijom). Pošto se zamonašio 1772. postaje arhimandrit manastira Kovilj u Bačkoj. Uz Dositeja Obradovića Rajić je verovatno najučeniji Srbin tog vremena. Njegov "Katihizis", koji je izradio na traženje carice Marije Terezije, najprevođenija je srpska knjiga 18. veka. Prevedena je na rumunski (2 prevoda) nemački, mađarski i grčki. Prevodio je sa ruskog i nemačkog, književno, bogoslovsko i istoriografsko štivo. Njegova "Istorija", obimno delo objavljeno u 4 toma (1794/95) ostavila je ogroman trag u srpskoj kulturi. To je prva publikacija u srpskoj književnoj istoriji za koju su bili upisivani prenumeranti (pretplatnici). I na literarnom polju imao je sjajne rezultate, njegova poema "Boj zmaja sa orlovi" smatra se najboljim pesničkim ostvarenjem srpske literature 18. veka. Dela: "Katihizis mali", "Boj zmaja sa orlovi", "Stihi o vospominaniji smrti", "Istorija raznih slovenskih narodov", "Traedokomedija" (prerada dela Emanuila Kozačinskog), "Molitvenik", "Istorija katihizma", "Bezpristrastnaja istoričeskaja povest", "Pravila monašeskaja".

1792 - U Francuskoj je na prvoj sednici Konventa (skupština), na predlog Koloa D'Erbua, zbačena monarhija.

1832 - Umro je škotski pisac Valter Skot, tvorac modernog istorijskog romana. Sakupljao je narodne pesme i pisao epove iz istorije Škotske. Preveo je na engleski srpsku narodnu pesmu "Hasanaginica". Dela: romani "Veverli", "Gaj Manering", "Starinar", "Rob Roj", "Ajvanho", "Talisman", "Kenilvort", "Kventin Dervard", "Grof Robert".

1844 - Rođen je srpski pisac i političar Svetomir Nikolajević, profesor Velike škole, član Srpske kraljevske akademije, predsednik vlade Srbije, ministar unutrašnjih dela i jedan od osnivača Radikalne stranke. Studirao je istoriju na Velikoj školi u Beogradu i na više evropskih univerziteta. Znatno je uticao na srpsku književnost u drugoj polovini 19. veka. Napisao je niza studija, kritika, članaka, eseja, čije je deo objavljen pod naslovom "Listići iz književnosti", u dve sveske.

1846 - Rođen je srpski politički mislilac i pisac Svetozar Marković, osnivač socijalističkog pokreta u Srbiji i prvi teoretičar realizma u srpskoj literaturi. Po povratku sa studija u Švajcarskoj i Rusiji, gde je upoznao Karla Marksa, Nikolaja Černiševskog, Dmitrija Pisareva, pokrenuo je 1871. prvi socijalistički list na Balkanu "Radenik". Bio je pod uticajem ruskog "narodnjaštva". Ubrzo je proteran iz Srbije i godinu dana je živeo u Novom Sadu. Po povratku je 1873. i 1874. pokrenuo listove "Javnost" i "Glas Javnosti", a 1875. "Oslobođenje". Zbog navodne štamparske krivice odležao je devet meseci u požarevačkom zatvoru, odakle je izašao teško bolestan. Člancima "Realni pravac u nauci i životu", "Pevanje i mišljenje" i "Realnost" snažno je uticao na srpsku književnost krajem 19. veka. Političke ideje razradio je u delu "Srbija na istoku", najznačajnijem i najoriginalnijem spisu.

1860 - Umro je nemački filozof Artur Šopenhauer, dubok pesimist. Individualnu egzistenciju je smatrao beskrajnom patnjom, ovaj svet najgorim od svih svetova (na tradicijama antičke misli), a osnovno moralno osećanje sažaljenjem. Dela: "O četvorostrukom korenu principa dovoljnog razloga", "Svet kao volja i predstava", "Parerga i paralipomena".

1866 - Rođen je engleski pisac Herbert DŽordž Vels, rodonačelnik naučno-fantastične literature, autor brojnih popularno-naučnih, istorijskih, socijalnih i fantastičnih romana i pripovedaka. Dela: "Rat svetova", "Vremenska mašina", "Istorija sveta", "Ostrvo doktora Moroa", "Hrana bogova", "Nevidljivi čovek", "Novi Makijaveli", "Tono Bangi", "Čovečanstvo", "Novi svet", Nauka o životu", "Kips".

1867 - Rođen je američki političar Henri Luis Stimson, ministar rata SAD od 1911. do 1913. i od 1940. do 1945. Na njegovu preporuku predsednik SAD Hari Truman odlučio je da u avgustu 1945. baci atomske bombe na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki.

1899 - Osnovana je muzička škola "Mokranjac", najstarija muzičko-pedagoška institucija u Srbiji koja postoji u kontinuitetu do danas. Prvobitni naziv bio je Srpska muzička škola, a preimenovana je 1946. Osnivač škole bilo je Beogradsko pevačko društvo. Prilikom osnivanja za članove Saveta Škole izabrani su Stevan Mokranjac, Stanislav Binički i Cvetko Manojlović. Osim njih nastavnik je tada bio i Jovan Ružička. Prvi direktor bio je Mokranjac.

1909 - Rođen je Kvame Nkrumah, prvi predsednik Gane, borac protiv kolonijalizma, politički teoretičar i prvak Pokreta nesvrstanih. Dela: "Autobiografija Kvame Nkrumaha", "Govorim o slobodi", "Afrika se mora ujediniti", "Neokolonijalizam, poslednji stadijum imperijalizma", "Kongoanski izazov", "Glas iz Gane", "Velika laž", "Tamni dani Gane", "Priručnik revolucionarne borbe", "Spektar crne moći".

1938 - Vlada Čehoslovačke pristala je na britansko-francuski plan o prepuštanju takozvane Sudetske oblasti Nemačkoj. Tim terminom su Nemci nazivali češke oblasti sa znatnim procentom nemačkog stanovništva.

1939 - Rumunski fašisti ubili su predsednika vlade Rumunije Armanda Kalineskua, protivnika nacističke Nemačke.

1952 - U Šidu je počela s radom Galerija slika Sava Šumanović.

1958 - Rođen je Milan Mladenović, srpski muzičar. Bio je frontmen muzičke grupe Ekaterina Velika, autor tekstova, kompozitor, pevač, gitarista. Jedan je od nosilaca beogradskog "Novog talasa" 80-ih godina 20.veka. Osnivač je kultnih sastava "Šarlo akrobata" i kasnije "Katarina II" ("Ekaterina velika"). Dela: albumi "S vetrom u lice", "Ljubav", "Samo par godina za nas", "Dum dum", "Neko nas posmatra", zbirka poezije: "Dečak iz vode" (posthumno).

1964 - Malta je postala nezavisna posle 164 godine britanske vladavine.

1973 - Jugoslavija je prekinula diplomatske odnose s Čileom, 10 dana posle puča generala Augusta Pinočea, izvedenog uz pomoć SAD, u kojem je ubijen socijalistički predsednik Salvador Aljende.

1974 - Umro je američki filmski glumac Volter Brenan, prvi glumac dobitnik tri Oskara. Filmovi: "Frankeštajnova nevesta", "Furija", "Dođi i uzmi", "Zapadnjak", "Kentaki", "Imati i nemati", "Moja draga Klementina", "Crvena reka", "Rio Bravo".

1976 - Bivši čileanski ministar Orlando Letelije ubijen je u Vašingtonu u eksploziji bombe podmetnute pod njegov automobil.

1981 - Centralnoamerička država Belize na obali Karipskog mora, bivši Britanski Honduras, stekla je nezavisnost od Velike Britanije.

1991 - Na Koranskom mostu kod Karlovca, pripadnici hrvatskih oružanih snaga su, nakon predaje, ubili 13 i teško ranili dvojicu srpskih vojnika. Zločin su počinili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Zbora narodne garde, tada samoproglašne, Republike Hrvatske. Pobijeni pripadnici JNA su nakon predaje prvo bili izloženi strahovitom iživljavanju a potom su pobijeni.

1992 - Meksiko i Vatikan uspostavili su pune diplomatske odnose posle prekida od 130 godina.

1993 - Predsednik Rusije Boris Jeljcin raspustio je Dumu (skupštinu) koja je ugrožavala njegovu vlast izborom potpredsednika Aleksandra Ruckoja za vršioca dužnosti šefa države.

1996 - U avionu predsednika Kolumbije Ernesta Sampera, koji je trebalo da putuje u SAD, na aerodromu u Bogoti je posle anonimne prijave pronađeno četiri kilograma heroina, što je izazvalo brojne optužbe i sumnjičenja šefa države za veze s narko-mafijom.

1999 - Na Tajvanu je u zemljotresu poginulo najmanje 2.300 osoba.

2000 - Okružni sud u Beogradu osudio je u odsustvu na po 20 godina zatvora 14 zapadnih lidera zbog ratnih zločina počinjenih tokom agresije NATO na Srbiju (SRJ) 1999. godine.

2002 - Lavina blata i kamenja koja se obrušila sa jednog glečera na selo Njižnji u ruskoj republici Severna Osetija usmrtila je više od 100 osoba.

2007 - Umro je Petar Stambolić dugogodišnji funkcioner socijalističke Jugoslavije. Komunističkom pokretu pristupio je 1935. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Bio je većnik i član Predsedništva Drugog zasedanja AVNOJ-a. član Predsedništva SFRJ i CK Saveza komunista, kao i predsednik Predsedništva SFRJ.

2008 - Zdravstveni zvaničnici Kine saopštili su da je Više od 50.000 osoba, većinom deca, obolelo u Kini kao posledica konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda zatrovanih melaminom. Najveći broj obolelih registrovan je u provinciji Habei. Melamin je organska baza, koju koriste pojedine prehrambene kompanije kako bi povećale nivo proteina u namirnicama.

2013 - Započeo je oružani napad u tržnom centru Vestgejt, u Najrobiju, Kenija. U napadu je, zaključno sa 24. septembrom, poginulo 67 osoba, uključujući 4 napadača, a 175 je povređeno. Iza napada je stajala Islamistička grupa Al-Šabab, u znak odmazde za raspoređivanje kenijske vojske u Somaliji.

2017 - U Beogradu je započela s radom dvodnevna konferencija Asocijacije evropskih novinskih agencija (EANA). Konferenciju i Generalnu skupštinu EANA-e organizovala je agencija Tanjug. EANA-u osnovanu 1956. u Bernu, Švajcarska, sačinjavaju ključne novinske agencije Evrope, njih 32, među kojima i Tanjug.

2020 - Umro je Majkl Londsdejl, francuski glumac. Pojavio se u više od 180 filmskih ostvarenja. Filmovi: "Operacija svemir", "Ime ruže", "Dan šakala", "Gospodin Klajn", "Ronin", "Holkroftova pogodba", "Ostaci dana", "DŽeferson u Parizu", "Minhen", "Gojine utvare".

- Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik Rođenja Presvete Bogorodice.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner