Početna strana > Hronika > Mećava i vejavica u većem delu Srbije - na planinama smetovi. Vetar u Beogradu i Novom Sadu rušio drveće, kod Vrbasa odneo krov sa škole. „Železnica Srbije“: Zbog oluje otkazani vozovi između Beograda i Novog Sada
Hronika

Mećava i vejavica u većem delu Srbije - na planinama smetovi. Vetar u Beogradu i Novom Sadu rušio drveće, kod Vrbasa odneo krov sa škole. „Železnica Srbije“: Zbog oluje otkazani vozovi između Beograda i Novog Sada

PDF Štampa El. pošta
subota, 04. februar 2023.

Mećava i vejavica u većem delu Srbije - na planinama smetovi. Vetar u Beogradu i Novom Sadu rušio drveće, kod Vrbasa odneo krov sa škole. Otkazani vozovi između Beograda i Novog Sada zbog oluje

 

Sneg u višim predelima pada u užičkom kraju. Problema je bilo preko Tare i Debelog brda. Veje preko planine Jelice i u Kosjeriću. Putari rade neprekidno da očiste put Golijska Reka-Odvraćenica. Na Rudnu i Studenici sneg pada već drugi dan. Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega. Zbog oluje i vremenskih neprilika otkazano je više vozova između Beograda i Novog Sada.

Na Kopaoniku 104 centimetara snega

Na Kopaoniku je trenutno mećava, a napadao je sneg visine 104 centimetara, rečeno je večeras u lokalnoj meteorološloj stanici na toj planini.

Jak vetar uglavnom severnog i severozapadnog smera duva brzinom 18 metara u sekundi, kazao je agenciji Beta dežurni meteorolog Milan Dubovac.

Dodao je i da je vidljivost smanjena na 100 do 200 metara.

21:10

Prohodan put do Rudna

Put do Rudna je prohodan, ali sneg stalno navejava. Deonica Rudno-Bzovik je povremeno zatrpana nanosima snega.

Ekipe kraljevačkih putara čiste neprekidno, ali im posao otežava jaka mećava. Selo Rudno je dobilo struju.

20:59

Nulta vidljivost na deonici Brzeće-Kopaonik, obustavljen saobraćaj

Na deonici od Useka do Jarma oko 19.30 radnici zimske službe "Kruševac puta" uspeli su da raščiste dvočasovni zastoj u saobraćaju, pa su vozila iz kolone nastavila put odredišta, javlja dopisnik RTS-a.

Zbog nulte vidljivosti usled snežne mećave i olujnog vetra koji dostiže na mahove brzinu od 70 kilometara na sat, na toj deonici je nulta vidljivost, pa će saobraćaj iz Brzeća do vrha Kopaonika biti obustavljen.

20:55

Putni pravac Novi Pazar-Sjenica zatvoren za saobraćaj

Putni pravac Novi Pazar - Sjenica zatvoren je za saobraćaj zbog obilnih snežnih padavina. Policija ne dozvoljava prolaz ka Sjenici zbog bezbednosnih razloga. Ekipe preduzeća Novi Pazar put trenutno raščišćavaju put.

U Sjenici ima do 10 centimetara snega. Međutim, problem je opet Golijski put, deonica od Duge Poljane do Brnjice.

Obustavljen saobraćaj i na putu Tutin-Leskova-Karajukića Bunari.

20:24

Obustavljen saobraćaj za kamione preko Kaone

Zbog pojačanog snega, od 18 časova na snazi je obustava saobraćaja za šlepere i kamione sa prikolicom preko Kaone, javlja reporter RTS-a.

19:59

Na Vlasinskom jezeru do metar snega, vozilo za čišćenje iskliznulo s puta

Snežna mećava zahvatila je i područje Vlasine. Visina snega je 50 centimetara, ali zbog jakog vetra na pojedinim mestima ima nanosa od jednog metra.

Putari su na terenu, jedno vozilo koje čisti sneg je iskliznulo sa puta.

Ne preporučuje se da se bez preke potrebe kreće večeras ka Vlasinskom jezeru.

19:15

Putari čiste sneg sa Zlatiborskog puta

19:08

Kolovozi vlažni i sa nešto snega, neprohodan putni pravac Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar

Većina putnih pravaca u Srbiji je prohodna. Neprohodan je put Aljinovići-Sjenica-Novi Pazar, kao i neki putevi trećeg prioriteta održavanja, saopštilo je JP Putevi Srbije.

Na kolovozima ima snega visine od pet do 10 centimetara.

Na auto-putu E-80, u zoni tunela Bancarevo, usled snežnih padavina smanjeno je ograničenje brzine kretanja vozila, navodi se u saopštenju.

18:47

Saobraćaj na putu ka Kopaoniku u prekidu, kolona na deonici od Useka do Jarma

Saobraćaj na putu ka Kopaoniku iz pravca Brzeća je u prekidu od 17.30, javlja dopisnik RTS-a.

Zbog mećave praćene olujnim vetrom koji smanjuje vidljivost i vozača koji su na planinu pošli vozilima bez zimske opreme i zaglavili se, na deonici od Useka do Jarma nastao je zastoj i formirana je kolona.

Na licu mesta je i policija, a radnici zimske službe "Kruševac puta" pokušavaju da jedno po jedno vozilo izvlače kako bi se saobraćaj normalizovao.

17:48

U Negbini autobus iskliznuo s puta

U Negbini na putu između Zlatibora i Nove Varoši autobus pribojske firme "Janjušević" koji je saobraćao na liniji Zlatibor-Prijeplje iskliznuo je s puta.

U autobusu je bilo 10 putnika koji su nastavili putovanje u sopstvenoj režiji.

Pričinjena je manja materijalna šteta.

17:41

Ponovo uspostavljen železnički saobraćaj između Beograda i Novog Sada

Železnički saobraćaj na pruzi Beograd - Novi Sad ponovo je uspostavljen u 17.04 sati, saopštile su "Infrastrukture železnice Srbije".

Pruga između Beograda i Novog Sada osposobljena je za nesmetano odvijanje železničkog saobraćaja, uključen je napon u kontaktnoj mreži iznad pruge i očekuje se da uskoro krenu prvi putnički vozovi na toj relaciji, saopšteno je iz tog preduzeća.

Saobraćaj vozova na toj pruzi obustavljen je danas u 9.50 sati, zbog velike oluja i vremenskih neprilika između Inđije i Novog Sada, koji su prouzrokovali tehničke probleme u funkcionisanju železnice.

Kako se navodi, stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" u izuzetno lošim i teškim vremenskim uslovima, koji su u velikoj meri otežavali rad na terenu, osposobili su tu deonicu pruge Beograd - Novi Sad za nesmetano funkcionisanje železničkog saobraćaja.

Za ospoboljavanje te deonice novosadske pruge, bila je angažovana dizalica, kao i drezina, pružna mehanizacija i oprema "Infrastrukture železnice Srbije".

17:14

Nekoliko sudara u Moravičkom okrugu

Snega ima na svim putevima u Moravičkom okrugu.

Klizavo je i ima i više sudara, javlja reporter RTS-a.

Saobraćajna nezgoda na putu Guča-Čačak, niz planinu Jelicu

16:57

Na Rudnu nanosi do dva metra

Na Rudnu mećava stvara nanose do dva metra. Putevi su prohodni, ali se iznova čiste, jer sneg i vetar ne prestaju.

U selu Rudno nema struje i interneta.

užičkom kraju od sinoć u višim predelima pada sneg, a u nižim kiša.

Sneg na Zlatiboru

Palo je do 20 centimetara snega. Putevi prvog prioriteta su čisti, na ostalim ima do 5 centimetara snega. Problema je bilo preko Tare i Debelog brda.

Sneg u opštini Kosjerić

Snežna vejavica na Zlatiboru, ima snega i na putu pa je saobraćaj usporen. 

Preko planine Jelice sneg veje. Raskvašenog snega ima na putu, ali je sve prohodno.

Veje preko Jelice

Na Goliji ponovo veje. Noćas napadalo 30 centimetara novog snega. Putari rade neprekidno da očiste put Golijska Reka-Odvraćenica koji je od noćas ponovo neprohodan.

Ponovo veje na Goliji

Put ka Kopaoniku iz pravca Brzeća prohodan je za saobraćaj iako je od noćas napadalo novih 20 centimetara snega.

Snežna mećava i olujni vetar, koji na mahove dostiže brzinu od 70 kilometara na sat, smanjuje vidljivost na prevoju Jaram na svega pet metara, pa se vozači upozoravaju na izuzetan oprez u vožnji i obaveznu zimsku opremu.

Nanose koji se povremeno stvaraju radnici zimske službe "Kruševac puta" konstantno čiste pa je put ka Kopaoniku prohodan u oba pravca.

Na vrhu planine snežni pokrivač dostigao je metar visine, duva severozapadni vetar pet do osam metara u sekundi. U pogonu je 15 žičara, a zbog jakog vetra ne rade Treska, Jaram i Gobrlja.

Na visoravni Rudno i u Studenici napadalo je i do 60 centimetara snega, ali su putevi Rudno-Studenica i Rudno-Bzovik, zahaljujući intervenciji "putara" prohodni za saobraćaj.

Sneg na Rudnu

Iz "Puteva Kraljevo" kažu da  imaju dovoljne količine soli i agregata, i da ekipa na punktu u Rudnu konstantno dežura. 

Istovremeno, Ibar u Kraljevu je u blagom opadanju i pored kiše koja u tom gradu pada od sinoć. 

Vodostaj Ibra

Sneg na Divčibarama pada od sinoć. Jak vetar raspršuje sneg sa drveća, što dodatno otežava kretanje. Mehanizacija za čišćenje je na terenu, pa su putevi kroz naselje prohodni. 

Burno vreme nas prati ove subote. Širom Srbije ima izolovanih pljuskova, praćenih olujnim udarima vetra i grmljavinom.

U Vojvodini je vetar dostizao udare orkanske jačine, do 100km/h.

Kako je objavio novosadski portal 021, drveće je palo na kolovoz kod Lidla u Ive Andrića, potom u Ljubomira Nenadovića na parkiran automobil, a na Sajlovu i Kamenjaru su pale bandere na kolovoz. Kod TC Big drvo je palo na nekoliko automobila na parkingu.

U Kaću je pala bandera, zbog čega je jedan deo naselja ostao bez struje.

Nevreme je jutros pogodilo i pojedine delove Beograda. Jak vetar je rušio grane, a pljusak kiše je pratila i krupa.

Beograđani na društvenim mrežama dele fotografije i snimke drveća koje je popadalo po kolovozu, ali i po autmobilima.

U Kucuri kod Vrbasa vetar je odneo limeni krov sa osnovne škole, a u Ravnom selu je oborio autobusko stajalište.

Za sada nema informacije o načinjenoj šteti, a vetar se očekuje i u narednim satima.

Jaka snežna oluja i loši vremenski uslovi odgodili su za danas najavljeni početak sezone na skijalištu Iver, na obroncima Tare. Miroslav Cvijović iz Skijališta Iver rekao je za Tanjug da su za skijaše bile spremne sve staze, da je dolazak najavilo tridesetak skijaša, ali da je početak sezone otkazan iz bezbednosnih razloga i loših vremenskih uslova.

Železnica Srbije: Otkazani vozovi između Beograda i Novog Sada zbog oluje

Vremenske neprilike prouzrokovale su tehničke probleme u funkcionisanju sistema kontaktne mreže na deonici između Inđije i Novog Sada, na pruzi između Beograd Centra i Novog Sada, navode iz „Železnice Srbije“.

Zbog toga su danas već otkazana četiri voza koji su po redu vožnje trebali da saobraćaju između Beograda i Novog Sada, a otkazani su i polasci putničkih vozova na ovoj relaciji koji su planirani danas do 14.00 sati, dodali su.

Udari severnog i severozapadnog vetra dostižu u Vojvodini čak 29m/s, koliko je i zvanično izmereno u Novom Sadu, prenosi sajt VojvodinaMeteo. U Zrenjaninu su zabeležili udar od 21.6m/s.

Republički hidrometeorloški zavod objavio je da je na području cele Srbije na snazi narandžasti meteoalarm za vetar olujne jačine.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner