Početna strana > Hronika > N1: Ugašena cela jedna služba u Nišu, jer su rukovodioci odbili da idu na miting SNS
Hronika

N1: Ugašena cela jedna služba u Nišu, jer su rukovodioci odbili da idu na miting SNS

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 25. maj 2023.

Više od 20 zaposlenih u službi Grada Niša za informatičko-komunikacione tehnologije prebačeno je na druga radna mesta, a ta stručna služba nakon 26 godina ugašena, jer su rukovodioci odbili da idu na sutrašnji miting koji organizuje vlast.

Načelnica službe Jelena Cvetković za N1 kaže da je situacija već dugo napeta, da su se držali profesionalno i sklanjali od politike jer ne rade za stranke nego za poreske obveznike i da je ovo vid kazne jer su uprkos pritiscima koji traju rekli –  ne.

Danas, pred kraj radnog vremena, u službu koja u Gradu Nišu održava sistem u kom je više od hiljadu računara, na više od 40 lokacija, i koji razvijaju više od 20 godina, stigla su rešenja po kojima u toj službi više ne radi niko. Dakle, prestaje da postoji.

„Bio je pritisak na mene, šefove i koordinatore da se ide na miting uz blagu dozu pretnji da će biti posledica, da nas mole „zbog nas“… Mi smo zdušno odbili, jasno i glasno smo rekli – ne. To je izazvalo ovu reakciju, da nas ugase“, navodi Cvetkovićeva.

Cvetkovićeva kaže da je sramota da se u 21. veku gasi nešto što je IT, da o sistemu razvijanom više od dve decenije mogu da brinu samo stručni kadrovi, a da su retki stručnjaci iz ove oblasti koji će umesto IT kompanija izabrati javnu službu i mnogo manje plate, pa u tome vidi opasnost.

Zaposleni kažu da su razgovori i pritisci obavljani sa sedam rukovodilaca, ali da su do kraja ostali jedinstveni. Svi su potpisali i zvaničan dopis gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kome se pozivaju na njene reči – da joj se jave svi koji trpe pritiske zbog mitinga.

Cvetkovićeva se poziva i na reči Aleksandra Vučića.

„Predsednika Srbije Aleksandra Vučića želim samo da obavestim, pošto je javno rekao da se jave svi koji su bili izloženi nekoj vrsti pritiska da idu na miting 26.5.2023. godine, da sam bila izložena pritisku i da sam odlazak odbila“, navela je Cvetkovićeva.

Odgovor na pismo gradonačelnici i obraćanje Vučiću nisu stigli.

(N1)