Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić u odgovoru na pitanje šta će biti sa tablicama i automobilima Srba sa Kosova: „A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima? Šta u stvari vi hoćete?“
Hronika

Aleksandar Vučić u odgovoru na pitanje šta će biti sa tablicama i automobilima Srba sa Kosova: „A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima? Šta u stvari vi hoćete?“

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 02. april 2023.

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u utorak u Briselu. Nije izvesno da će nakon tog sastanka Srbima s Kosova biti jasnije koje će tablice imati, ko će im izdavati dokumenta, kome će plaćati sturuju i druge nepoznanice koje čine njihovu svakodnevicu.

Veza Beograda sa severom Kosova još je kraća nakon otvaranja nove deonice auto-puta Miloš Veliki.

Novinarka N1 pitala je predsednika Aleksandra Vučića: „Drago mi je da je otvorena ova deonica puta Miloš Veliki, koji inače često koristim kada idem na relaciji Beograd-Kosovo i nazad. Međutim moj otac koji ima KM tablice ne zna dokle će i kada iste moći da koristi, kao i više građana na severu Kosova koji ima tablice KM i druge koje glase na gradove na Kosovu, od vas očekuju odgovor šta da rade?“

A odgovor Vučića bio je da novinarki rodom s Kosova brani da pita o narodu na Kosovu.

 „Zahvaljujem vam se… Pa ne očekuju oni uvek od mene odgovor. Već se vi trudite, pa makar sto puta ponavljali iste neistine, iste laži i iste floskule da nešto uradite protiv mene. Nemojte da govorite o našem narodu na Kosovu. Zna naš narod da to nema veze sa mnom već sa Kuritijevim nepoštovanjem sporazuma koji napravi“, rekao je predsednik Srbije.

„Srbi sa Kosova zaista očekuju odgovore od njega ili od Srpske liste ili bilo čega što se naziva srpskom vlašću. Ali odgovor ne na pitanje šta se dešava pa šta da urade, pošto oni znaju šta se dešava. A dešava se to da se vidi da Srbija dalje povlači suverenitet sa severa Kosova i to se vrlo jasno vidi na pitanju tablica“, kaže Tatjana Lazarević, urednica portala KoSSev.

Jasno je građanima, dodaje Lazarević, da im je sa postojećim srpskim tablicama ograničeno kretanje. Naročito nakon usvajanja uredbe Vlade Srbije od decembra prošle godine koja podrazumeva da se neće izdavati nove registracione nalepnice do postizanja trajnog rešenja po ovom pitanju u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

„A šta vi očekujete da uradim? Da uđemo tenkovima? Onda bi rekli, Vučiću, vratio si nas u devedesete, pa moj otac brine hoće li da pogine ili neće. Ako se borim pregovorima onda, pa kao što vidiš nije dovoljno. A šta u stvari vi hoćete?“ govorio je Vučić.

Odgovore koji zanimaju građane. Da li da nastave preregistraciju na RKS tablice, koje, podseća Lazarević, građani koriste godinama unazad – uključujući i čelnike Srpske liste.

„Oni očekuju da Beograd ne uvaljuje vruć krompir u ruke, ne samo običnih građana nego trenutno najranjivije zajednice, a to su Srbi na Kosovu i da pitanje suvereniteta i odgovornosti preuzme Beograd“, kaže Lazarević.

Odogovornost u novoj rundi dijaloga Beogarada i Prištine preuzeće u Briselu šefovi pregovaračkih timova Petar Petković i Besnik Bisljimi 3. aprila. Možda tada stignu i odgovori o sudbini srpskih tablica na Kosovu.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner