Početna strana > Hronika > N1: Organizatori „Si dens“ festivala odbili ultimatum „Kaluš orkestra“, ne odriču se Ruskinje Nine Kravic - ukrajinski sastav otkazao nastup na festivalu
Hronika

N1: Organizatori „Si dens“ festivala odbili ultimatum „Kaluš orkestra“, ne odriču se Ruskinje Nine Kravic - ukrajinski sastav otkazao nastup na festivalu

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 11. avgust 2022.

Nakon što je Sea Dance festival odbio ultimatum Kaluš orkestra, kojim je zahtevano otkazivanje nastupa jedne od najvećih zvezda elektronske muzike današnjice Nine Kravic, koja je poreklom iz Rusije, ovaj ukrajinski sastav neće nastupiti na festivalu.

Kaluš orkestar je putem Instagrama prethodno pozvao svoje fanove da podrže, kako su rekli, „čišćenje scene“, i od Sea Dance festivala zatražili da otkaže nastup Nine Kravic.

Sea Dance festival se potom oglasio zvaničnim saopštenjem i menadžmentu Kaluš orkestra poslao odgovor u kojem je ovakav zahtev jasno odbijen i izričito izražen stav da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika zbog nacionalnosti, rase ili vere u potpunosti neprihvatljiva, podsećaju organizatori festivala.

Sea Dance festival je u saopštenju za javnost osudio rat u Ukrajini, istovremeno naglašavajući da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba.

Na sajtu Sea Dance festivala više nema stranice na kojoj je najavljivan nastup Kalush orkestra na toj manifestaciji, a grupe nema ni u spisku izvođača.


Kaluš Orkestar: Pozdrav svima. Nažalost, nismo mogli da „izbacimo“ rusku didžejicu sa festivala u Crnoj Gori, zato nećemo doći

Predstavnici Ukrajine na ovogodišnjoj Evroviziji koji su ujedno iz ovog takmičenja izašli kao pobednici, grupa Kaluš orkestra, oglasili su se povodom povlačenja nastupa sa Sea Dance festivala, nakon što su organizatori odbili da na zahtev ovih Ukrajinaca otkažu nastup ruske didžejice Nine Kravic.

Na svom zvaničnom Instagram nalogu jedan od članova ovog sastava objasnio je situaciju, a iz Exita su nam ustupili prevod koji si i oni sami dobili.

"Pozdrav svima. Nažalost, nismo mogli da 'izbacimo' rusku didžejicu sa festivala 28. u Crnoj Gori, zato nećemo doći, jer nećemo da nastupamo sa njom na istoj sceni. Zato uzmite u obzir, da ako ste hteli da kupite ulaznice zbog nas, mi nećemo doći", rekao je član ove grupe.

Podsetimo, pobednici ovogodišnjeg izdanja Evrovizije Kaluš Orkestar iz Ukrajine postavili su čudan ultimatum organizatorima Sea Dance festivala, rekavši da će povući svoje učešće ukoliko na istoj manifestaciji bude nastupala didžejica Nina Kravic, koja je poreklom iz Rusije. Organizatori su u zvaničnom saopštenju odgovorili Kaluš orkestru, i naveli da je otkazivanje nastupa bilo kog izvođača isključivo na osnovu nacionalnosti, rase ili vere suprotno vrednostima koje zagovaraju.

Takođe, ove godine Kaluš orkestar trebalo je da nastupi i na Exit-u, ali je njihovo učešće otkazano desetak dana pre početka festivala zbog "okolnosti van kontrole festivala, benda i njihovih članova".

(N1)

Videti još: Pobednik Evrovizije, Kaluš Orkestar iz Ukrajine postavio ultimatum organizatorima „Si Dens“ festivala – traži „čišćenje scene od Rusa“. Iz Egzita poručili da neće otkazati nastup Ruskinje Nine Kravic

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner