Početna strana > Hronika > N1: Evroparlamentarci poručili u srpskom parlamentu da će „Srbija biti Iran u Evropi ako se ne prihvati konačnni sveobuhvatni sporazum sa Prištinom“
Hronika

N1: Evroparlamentarci poručili u srpskom parlamentu da će „Srbija biti Iran u Evropi ako se ne prihvati konačnni sveobuhvatni sporazum sa Prištinom“

PDF Štampa El. pošta
petak, 27. januar 2023.

Prema saznanjima N1, EU parlamentarci preneli su kolegama u Skupštini Srbije šta bi moglo da se dogodi ako Srbija ne bude konstruktivna u postizanju konačnog sveobuhvatnog sporazuma sa Prištinom.

„Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi”, prenosi reči jednog evroparlamentarca naš sagovornik.

On dodaje da evroparlamentarci kažu da je predsedniku Srbije, prilikom susreta s međunarodnom petorkom 20. januara, rečeno da bi ulazak Srbije u EU mogao da se ostvari 2030. godine i to u paketu bi trebalo da se odnosi na sve zemlje Zapadnog Balkana.

Podsećamo, delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, u poseti je Srbiji. Tokom prepodneva razgovarali su s poslanicima u Skupštini Srbije.

Sa predstavnicima EU razgovarali su predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, kao i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

Evroposlanici u Skupštini: O radu parlamenta, ali ne i o izbornim uslovima

Delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, u poseti je Srbiji. Tokom prepodneva razgovarali su s poslanicima u Skupštini Srbije.

Jovanović: Postavite Vučiću ultimatum

Narodni poslanik i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je novinarima u holu parlamenta da se na sastanku ne dešava ništa novo.

„Atmosfera je – opozicija kuka na kršenje svih mogućih prava u parlamentu, ali to je ono što oni znaju, s tim što vladajuća stranka to negira i kaže da je situacija i kad su u pitanju rad parlamenta i sloboda govora i sloboda medija uznapredovala… Ono što svi znamo, ništa novo nema“, kazao je Jovanović.

Kako kaže, opozicija ima samo jedan zadatak – da se ujedini i da sruši vlast.

„Ja sam zato došao u skupštinu, da ostavimo sve što je bilo, da sednemo za jedan sto, i da insistiramo da budu izbori u Beogradu i da srušimo Vučića“, rekao je Jovanović.

Dodaje da je zakazana novo viđenje opozicionih stranaka u Briselu u junu.

„Uvek se zakazuju nove runde i tako 30 godina, ovde se ništa ne dešava“, navodi.

Jovanović naglašava da će učestvovati na sednici parlamenta o Kosovu početkom februara.

„Naravno da hoću. Ono što se nama dešava na Kosovu, dešava nam se i u Gornjim Nedeljicama. Ono što je na Kosovu – haos, kriminal,  što je imalo za posledicu izbeglice, to će nam se desiti i u Gornjim Nedeljicama“, kaže.

I pita: Na šta to liči da se poslanicima ne pokažu detalji francusko-nemačkog predloga za Kosovo.

„Da Vučić neće da nam pokaže šta stoji u tom dokumentu. Ako neće Vučić da nam pokaže, nek nam ga pokažu oni koji su ga sačinili“, poručio je.

A na pitanje zašto je došao danas na sastanak sa evroparlamentarcima, ako nema ništa novo, kaže: „Da se izvestilac informiše o tome u kakvom je stanju parlament, ljudska prava, sve što slušamo 30 godina. Parlament je ni u kakvom stanju, ovo je mesto nabrutalnijeg kršenja zakona. Ne znamo gde su potpisi peticije za ukidanje iskopavanja litijuma i bora…. Ako hoćete nešto da menjate, postavite pred Vučića neki ultimatum, kao oko Kosova, sve ostalo je farsa i gubljenje vremena – da mora da otvori RTS, da se poštuju zakoni, da sudstvo profunkcioniše. Od vas gospodine Bilčik zavisi kako će ova zemlja da funkcioniše, došli smo opet do toga da nam pretite sankcijama. Gde smo? Nazad u 90-im“.

Aleksić: Uslovi u parlamentu i van njega isti

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za N1 da je glavna tema posete evroparlamentaraca bila da se „pokuša normalizacija političkog života u Srbiji“ „Pre svega u parlamentu, ali i van njega, onoga čega smo svedoci – zloupotrebe institucija, kršenja prava građana, kršenja prava na informisanost, kršenje zakona“, kazao je.

„Dominantna tema je kako unaprediti dijalog u radu parlamenta, kako da opozicija dobije prava vezana za parlament, poštovanja i davanja reči opoziciji. Radi se o njihovoj istinskoj želji da se ovde uspostave evropske vrednosti, ali ključni problem i izvor svega je to da vlast u Srbiji, to sam ja rekao, ne poštuje Ustav i zakone“, naglasio je Aleksić.

Kako je rekao, postoji kontrola medija s nacionalnom frekvencijom od vlasti.

„Imamo problem i sa petom frekvencijom sada, vidimo da se taj proces opstruiše. A da bi se normalizovali uslovi treba osloboditi medije. Neće se ta agresija izgubiti dok instutucije ne počnu da rade svoj posao i dok građani ne budu blagovremeno informisani“, kazao je.

Na pitanje da li je opozicija pokušala da nametne još neke teme osim funkcionisanja rada u parlamentu, Aleksić kaže:

„Oni su akcenat bacili na parlament, jer nema izbora, pa se ne govori o izbornim uslovima, ali ja ne vidim da su te stvari odvojene. Ono što se dešava u parlamentu, dešava se i van parlamenta. Ako normalizujemo politički život u Srbiji, normalizovaće se i život i rad u parlamentu“.

Tepić: Insistirali smo da nova runda bude što pre

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, nakon sastanka, izjavila je da su podsetili Bilčika koji je, kako navodi, bio direktno involviran u prethodnu rundu, da su sve relevantne opozicione stranke smatrale da je taj dijalog doživeo debakl. Podsetili smo ih da je prisustvo opozicije u parlamentu rezultat bojkota, a ne dijaloga, rekla je Tepićeva. Skretanje pažnje međunarodne javnosti, što je bila intencija bojkota, je dalo rezultat, dodaje.

„Ukazali smo im na to da je već takođe vrlo aktivna informacija da se očekuju izbori do kraja godine. Ako je najava da će sledeća runda početi tek za nekoliko meseci, maltene za posla godine – onda je to besmisleno. Tražili smo da se intenziviraju ove aktivnosti  i da se vratimo na dve ključne stvari – RTS kao naš prvi uslov za slobodne izbore i na pritisak na birače kroz javni sektor“, navela je Tepićeva.

Kako podseća, čekaju nas i redovni lokalni i pokrajinski i redovni opštinski izbori u Beogradu čak i ako izuzmemo vanredne. „Jedan od sastanaka bi trebalo da bude u tom formatu, nadam se da ćemo uspeti da svojim insistiranjem utičemo da pomerimo, da krene što pre, najkasnije sledećeg meseca. Ne vidim zašto bismo čekali“, navela je Tepićeva.

Dodaje da su juče otkazani sastanci premijerke i predsednika sa ovom delegacijom, a da su danas ponovo pozvani da se sastanu, i to, kako ona ocenjuje – govori da se nešto dešava. Smatram da je ova poseta na višem nivou, dodaje.

Lutovac: Poštovati zapisano u izveštajima EK

Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je, nakan sastanka, rekao da je pozvao evroparlamentarce da poštuju ono što je zapisano u izveštajima Evropskog parlamenta i Evropske komisije.

„A tamo piše da su nam neophodni slobodni mediji, da izbori moraju biti slobodni i pošteni, tamo piše da se relaksira atmosfera i društvu tako što će da se uvede politička kultura a ne proglašavanje neprijateljem svakog ko drugačije misli“, rekao je Lutovac.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner