Početna strana > Hronika > Muamer Zukorlić pozvao Bošnjake na bojkot popisa stanovništva
Hronika

Muamer Zukorlić pozvao Bošnjake na bojkot popisa stanovništva

PDF Štampa El. pošta
utorak, 27. septembar 2011.

NOVI PAZAR – Bošnjaci će bojkotovati predstojeći popis stanovništva u Srbiji, odlučilo je Predsedništvo Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), koje kontroliše muftija Muamer Zukorlić.

U saopštenju tog veća se ostavlja mogućnost učešća na popisu samo ukoliko bude omogućeno učešće predstavnika BNV u svim telima za sprovođenje i kontrolu popisa, kao i ukoliko se odštampaju novi obrasci na bosanskom jeziku i latiničnom pismu.

Ovoj odluci je, kako se navodi, prethodila ocena da za sprovođenje ovog popisa nisu ispunjeni adekvatni uslovi.

Dosadašnja praksa je pokazala da se broj Bošnjaka i muslimana permanentno falsifikuje, umanjivanjem njihovog broja izazivajući na taj način konfuziju pri utvrđivanju nacionalnog, verskog i jezičkog identiteta, tvrdi se u saopštenju.

„Popisni obrasci, suprotno Ustavu i zakonima, štampani su isključivo na srpskom jeziku i ćiriličnim pismom”, navodi se u saopštenju u kome BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno veće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

BNV poziva Islamsku zajednicu, Narodno vijeće Sandžaka i druge nacionalne organizacije i institucije da se uključe u kampanju bojkota predstojećeg popisa.

Bošnjačko nacionalno veće formirano je nakon prošlogodišnjih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka kada su predstavnici dve liste bojkotovale konstitutivnu sednicu, a Zukorlić je, kao nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice, koja je osvojila najveći broj većničkih mandata, formirao veće koje država ne priznaje.

Popis stanovništva u Srbiji biće organizovan od 1. do 15. oktobra.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner